Stefano Massini: Franz Kafka a konec Šavuotu

29. prosinec 2015

Adaptace divadelní hry o přátelství mezi mladým Franzem Kafkou a židovským hercem Izákem Levim, kteří jednoho večera zůstanou uvězněni v zamčené kavárně Savoy.

Poslouchejte na Vltavě 29. prosince 2015 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 4. ledna 2016.


Hra italského autora o setkání mladého Franze Kafky s polským židovským hercem Izákem Levim. Dva mladí muži shodou okolností stráví nějaký čas zamčeni v divadelní kavárně Savoy v říjnu 1911 v Praze. Přestože jsou povahově zcela odlišní – Kafka plachý introvert, Levi naopak velmi otevřený, horkokrevný – okamžitě k sobě pocítí vzájemné sympatie. Přes hovory o umění, divadle, jidiš se dostávají k sobě samým, ke svým touhám i reálnému životu. Postupně se jeden druhému otevírají, to, co dříve tajili nebo o čem si navzájem lhali, vychází na povrch. Kafka během slovní hry načrtává Proměnu.

02353602.jpeg

Vyprávějí si taky svoje sny: podle legendy se během svátku Šavuot na okamžik otevře nebe a tomu, kdo to uvidí, se splní jakékoli přání. Levimu se často zdá, že je malý chlapec a během Šavuotu s rozechvěním očekává, až se nebe otevře. Ale když už k tomu téměř dojde, nebe se zatáhne mraky a on nic nespatří... Kafkovi se zase zdá, že je s otcem v synagoze, a když je otec vyzván, aby četl z Tóry, místo slov vydává jen skřeky. Všichni se mu smějí, plivou na něho, pohrdají jím.

Stefano Massini (nar. 1970) je italský spisovatel, dramatik a režisér. Režisérskou praxi získal například jako asistent u slavného Luky Ronconiho. České publikum poznalo Massiniho jako autora hry Ohlušující pach bílé (L'odore assordante del bianco) o Vincentu Van Goghovi, kterou uvádí činohra Národního divadla v Praze.

Hra Franz Kafka a konec Šavuotu (La fine di Shavuoth) vyšla spolu s dalšími třemi tituly v roce 2006 v nakladatelství Ubulibri v Miláně. Další sbírka divadelních her s názvem Trittico delle gabbie obsahuje tituly La gabbia (figlia di notaio), Zone d'ombra, Versione dei fatti a vyšla v tomtéž nakladatelství v roce 2009.

03538226.jpeg

Massini je též autorem monologu Donna rieducabile z roku 2007, věnovaném zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské. V roce 2013 byl Massini oceněn zvláštní cenou Premio Ubu za dosavadní přínos italské současné dramatice, zejména za svou hru Lehman Trilogy, pojednávající o pádu slavného amerického bankovní dům Lehman Brothers a zhroucení amerického hypotečního trhu.


Osoby a obsazení: Franz Kafka (Pavel Oubram), Izák Levi (Tomáš Drápela) a Roubíček (Jan Dvořák)

Autor: Stefano Massini Překlad a rozhlasová úprava: Marina FeltlováDramaturgie: Hynek PekárekRežie: Radovan Lipus

Natočeno v roce 2015.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.