Stavební firmy v kraji jsou vytížené. Do výběrového řízení města Jeseník se nepřihlásila ani jedna

14. listopad 2017

Zhruba 10 let sháněla jesenická radnice peníze na novou knihovnu. Když se jí konečně podařilo získat dotaci, nemá ji kdo postavit. Do prvního kola se žádná ze stavebních firem nepřihlásila, prý nestíhají. Město teď doufá, že další pokus bude úspěšnější. Podobné problémy ale řeší i jinde.

Oprava zadního traktu jesenického divadla nejen pro budoucí knihovnu má město stát přes 20 milionů korun. Vedoucí oddělení investic a rozvoje Jiří Uher byl velmi překvapený, že o zakázku mezi firmami nebyl zájem.

„Nečekali jsme, že by žádný uchazeč nepodal nabídku. Myslím si, že v nastavených parametrech ani v té stavbě samotné nejsou žádné zásadní věci. Stavební trh je dnes opravdu tak vytížený a spousta stavebních firem už má kapacity na letošní rok zamluvené,“ říká Uher.

Dlouhá léta působí na Jesenicku mezi jinými firma Unistav. Dříve už realizovala nejednu veřejnou zakázku. Teď je ale podle slov svého ředitele Pavla Perutky skutečně vytížená. „Máme dost zakázek samozřejmě. A druhý problém je ten, že je málo řemeslných kapacit. Odchází nám řemeslníci do důchodu a nikdo je nenahrazuje,“ vysvětluje.

Řemeslníků je čím dál méně

Problém Peroutka nevidí jen v úbytku kvalitních řemeslníků, ale i v načasování veřejných zakázek: „To si způsobují obce i stát sám. Co se týče zakázek, první půlrok se nic moc neděje a pak se to vypisuje najednou na konci roku. Pak nevíte, kam dřív skočit.“

Nouze není jen o stavební firmy, například pro nezávislého starostu Písečné Jana Konečného je složité sehnat i projektanta. „Některých jsem se ptal a zdůvodňují mi to tak, že ve výběrových řízeních většinou ti vítězní uchazeči, kteří třeba ani nejsou z okolí, jdou hodně pod cenu a jim se nevyplatí za tu cenu zakázku vzít. Tak raději berou zakázky ze soukromé sféry, kde jich mají dost,“ popisuje Konečný.

Podobné zkušenosti má i Jiří Uher z jesenické radnice: „Dochází zde ke zdržením, probíhají drobná výběrová řízení, která musí být opakována. Přináší nám to určité komplikace.“

Dnes je proto běžné, že radnice spolupracuje s projektanty až z Ostravy, Zlína, Hradce Králové nebo třeba z Prahy.

autor: aja
Spustit audio