Stavba dalšího úseku dálnice D35 má začít za šest let. Obchvat odvede dopravu z Libivé u Mohelnice

14. únor 2018

Výstavba úseku dálnice D35 mezi Mohelnicí a Starým Městem je o něco blíž. Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko. Stavba by měla začít v roce 2024. V dokumentaci EIA je ale řada připomínek, se kterými se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ještě musí vypořádat. Netrpělivě úřední proces sledují také v Mohelnici a především v její části Libivá, kde usilují o obchvat. Ten by obci ulevil od nadměrné dopravy směřující na sever Moravy.

Petr Šťastný s dcerou Natálkou se snaží přejít jediný přechod v Libivé. Zastavuje jim až šesté auto. I tak se ale pečlivě rozhlíží, protože nemá jistoty, že řidiči z protisměru zastaví také. „Je to o život. Když jsem byl mladý, tak jsem tady chodíval sám, byly tady dva přechody a na kole jsme jezdili do vedlejší vesnice po hlavní cestě. Nikdo se nebál,“ vzpomíná obyvatel obce.

Pro jednu z místních částí Mohelnice, obec Libivá je podle předsedy osadního výboru Miroslava Krejčího stavba dálnice D35 prioritou. Souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí se stavbou považuje za pozitivní zprávu. „Představte si, jak jedou. Od Hranic najedou na dálnici a končí v Libivé. Jedou kolem Olomouce, kolem Brna, kolem Mohelnice. Přijedou sem, jedou 160 kilometrů v hodině a najednou mají brzdit na 50,“ popisuje Krejčí.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl informoval, že teď budou následovat geotechnické a biologické průzkumy: „Výkupy pozemků můžeme zahájit až po získání pravomocného územního rozhodnutí. Předpokládané zahájení celé stavby je na konci roku 2024 s tím, že dokončovat bychom měli v létě 2027.“

Nezávislý starosta Mohelnice Pavel Kuba ale optimismus nesdílí. „Je to první krok, který trval déle, než se čekalo. Teď jsme se konečně dočkali, nicméně postup ŘSD vidím pořád jako pomalý. Není dosud projektant, který by obchvat řešil, není vybrán a myslím si, že už by mohl být,“ uvedl.

Mohelnice je podle něj připravená pomoci s výkupy pozemků například otevřením speciální kanceláře po vzoru Přerova nebo Prostějova. Nejprve ale musí existovat konkrétní projektová dokumentace.

autor: tas
Spustit audio