Státy odsouhlasily klimatickou dohodu, oteplování se má držet pod dvěma stupni Celsia

12. prosinec 2015

V Paříži úspěšně skončilo schvalování klimatické dohody. Zástupci zemí z celého světa večer text odsouhlasili.

Klimatická smlouva předpokládá udržení globálního oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia a co největší přiblížení hodnotě 1,5 stupně. Vyčleňuje také prostředky na pomoc v boji proti oteplování.

Většina států se už přihlásila k dobrovolným závazkům na snižování emisí, a to včetně největších znečišťovatelů. Organizace spojených národů vyzvala k následování i ostatní.

Už dříve francouzský prezident François Hollande a ministr zahraničí Laurent Fabius společně vyzvali zástupce všech zemí k tomu, aby dohodu schválili.

Ministr Fabius představený text označil za ambiciózní a nejlepší možný kompromis. Připomněl, že má být „právně závazný".

Čtěte také

Dohoda je podle něj dostatečně „diferencovaná, spravedlivá, vyvážená, dynamická i právně závazná." „Uznává prvky klimatické spravednosti a zohleďnuje různou odpovědnost zemí," podotkl francouzský ministr.

Některé ekologické organizace s ním ale nesouhlasí. Například podle Greenpeace je dokument nedostatečný.

Podle prezidenta Hollanda, který ve svém vystoupení připomněl i měsíc staré teroristické útoky v Paříži, měl být dnešek historickým dnem. „Máte možnost změnit svět. Musíte se jí chopit," prohlásil na závěr projevu, který delegáti odměnili potleskem vestoje.

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun označil návrh dohody o klimatu za historický dokument na cestě k nízkouhlíkové budoucnosti. Také podle něj bylo třeba udělat poslední krok a dohodu potvrdit.

Česká republika se zavázala snížit své emise do roku 2030 o 40 % oproti roku 1990.

Rozvinuté země pomůžou rozvojovým

Pařížská dohoda bude slavnostně podepsána v dubnu v New Yorku, státy budou ale moci své podpisy připojovat ještě dalších 12 měsíců. Dohoda se bude každých pět let vyhodnocovat.

Rozvinuté země budou v klimatickém boji finančně pomáhat rozvojovým. Každý rok by je měly podpořit dohromady částkou sto miliard dolarů.

Diplomaté v Paříži intenzivně jednali dva týdny, ke shodě dospěli s jednodenním zpožděním.

autoři: pan , vid , lum | zdroj: ČTK
Spustit audio