Startuje 38. ročník festivalu Prix Bohemia Radio

10. říjen 2022

Dnes v Olomouci začal mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jehož vyhlašovatelem je Český rozhlas. Od pondělí 10. října do čtvrtka 13. října nabídne prestižní soutěžní přehlídka veřejné poslechy a hodnocení kategorií Dokument, Reportáž, Drama a nové sekce Podcast. Festival doplní bohatý kulturní program.

Čtyřdenní festival v Olomouci představí v pondělí šest finálových příspěvků soutěžní kategorie Dokument, v úterý třináct děl sekce Reportáž, ve středu pět rozhlasových ukázek kategorie Drama a ve čtvrtek deset děl z nové soutěžní sekce Podcast.

„Příznivce rozhlasové tvorby srdečně zvu na 38. ročník mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio. V krásném historickém městě Olomouci mají návštěvníci během čtyř festivalových dní jedinečnou příležitost poslechnout si soutěžní rozhlasová díla a zúčastnit se zajímavých doprovodných akcí. Soutěžícím přeji hodně štěstí a již teď se těším na vyhlášení vítězných děl, která opět vybere odborná porota,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtěte také

Slavnostní zahájení 38. ročníku Prix Bohemia Radio se uskuteční v novém sídle Českého rozhlasu Olomouc v Pavelčákově ulici. V průběhu večera generální ředitel Českého rozhlasu přizve do Síně slávy další výraznou osobnost rozhlasové historie a herečka a členka prezidia Herecké asociace Valérie Zawadská předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Slavnostní zahájení festivalu odvysílají stanice Český rozhlas Dvojka a Český rozhlas Olomouc.

Vedle veřejných poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven pestrý doprovodný program. V pondělí se v Divadle na cucky uskuteční debata Radia Wave Hranice násilí s aktéry stejnojmenné dokumentární podcastové série, kteří si budou povídat o podobách sexuálního násilí.

Druhý festivalový den se milovníci divadla mohou těšit na představení Šikmý kostel v Moravském divadle Olomouc. Inscenace ostravského Divadla Petra Bezruče je autentickým svědectvím o životě obyčejných lidí procházejících dějinami – válkami, politickými převraty a národnostními sváry. Představení mohou díky projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu Nevidomý fanoušek navštívit i nevidomí a zrakově postižení diváci, pro které bude připraven speciální komentář do sluchátek.

Středeční festivalový program zpestří party Radia Wave a populární akce Podcast Session, která představí novinky a trendy v oblasti podcastové tvorby a oceňované podcasty Českého rozhlasu Vinohradská 12, Brambora s vejcem a Mistrovský kurz.

Doprovodný program festivalu zakončí ve čtvrtek veřejná beseda s generálním ředitelem Českého rozhlasu Reném Zavoralem, který v Uměleckém centru Univerzity Palackého bude diskutovat o postavení i budoucnosti médií veřejné služby, o veřejnoprávním válečném zpravodajství, významu rádia ve 21. století nebo o trendech rozhlasové tvorby.

Více informací o aktuálním 38. ročníku Prix Bohemia Radio najdete na prixbohemiaradio.cz.

Spustit audio