Starostu Františka Ulricha připomíná v Hradci Králové náměstí, busta a letos i pamětní mince

7. únor 2019 09:32

František Ulrich, básník, advokát a také výrazný a uznávaný starosta Hradce Králové, by se 6. února dožil 160 let. V letošním roce ale budou ještě další kulatá výročí spjatá s jeho osobou. Instalací nové sochy si ho město sice nepřipomene, ale na slavného rodáka přeci jen zapomenuto nebude.

„Pan František Ulrich byl bezesporu významnou osobností tohoto města. A tak si jistě zaslouží, abychom na něj vzpomněli," říká náměstkyně primátora pro oblast správy majetku Věra Pourová z Hnutí ANO 2011.

„To, že byla v minulosti vyhotovena jeho socha, která zřejmě nebyla dokončena zcela s představami občanů a způsobem, který by si zasloužil, je známo. Nicméně nové vedení města by s tou sochou ráno nějakým důstojným způsobem naložilo. Protože není dobré, aby byla někde trvale v depozitáři," doplňuje Věra Pourová.

Největší kniha o moderní architektuře Hradce Králové zachytila proměnu města do současné podoby

Ladislav Zikmund Lender ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vychází nová, historicky dosud nejrozsáhlejší kniha o moderní architektuře 20. století v Hradci Králové. Nese titul Struktura města v zeleni: Moderní architektura v Hradci Králové. Kniha obsahuje 20 kapitol a přes 320 vyobrazení. Uvedení knihy proběhne 9. května 2018 v 17:00 hodin v Knihovně města Hradce Králové. 

Zatím je na stole možnost nabídnout sochu některým městským institucím, ale bližší jednání o jejím využití ani o případné nové realizaci se podle Věry Pourové nekonala. Socha zatím zůstává v depozitu technických služeb na hradeckém letišti.

Ani konkrétní akce k připomenutí významného rodáka magistrát letos neplánuje, ale tak úplně na jeho výroční rok nezapomněl, říká mluvčí Petr Vinklář: „Každý nový občánek města dostává jakousi pamětní medaili. Je to drobná mince, která má z jedné strany reliéf nejstarší dochované městské pečetě a z druhé strany bude letos vydána tato mince ve speciální edici a bude tam znázorněna podobizna pana starosty Ulricha."

Pamětní mince města Hradce Králové

Také redakce měsíčníku Radnice, podle šéfredaktorky Pavlíny Pospíšilové, připravuje seriál o méně známých faktech ze života doktora Ulricha: „V aktuálním vydání se zájemci dozvědí něco ze sbírek muzea. František Ulrich totiž velice rád výletoval. A z oněch výletů posílal domů krátké zprávy manželce a svým dětem s informacemi kdy přijede a jak se má."

Mezi těmito pohlednicemi je prý i jedna kuriózní.
„Je to pohlednice z Chorvatska. A na fotografii je zachycen sám František Ulrich se dvěma dcerami. A v dalších dílech bychom se chtěli zaměřit na místa v Hradci Králové, která jsou nějakým způsobem s Františkem Ulrichem spojena. Tedy místa kde pracoval, kde bydlel, kudy chodil a která místa ve městě měl rád," doplňuje Pavlína Pospíšilová.

Místo posledního odpočinku starosty Františka Ulricha

Dalším místem, které s Františkem Ulrichem souvisí, je kolumbárium husitského sboru kněze Ambrože, vysvětluje farářka sboru Františka Klásková: „František Ulrich je tady u nás uložený ve druhém pořadí číslo 53, tam se na něj může kdokoliv přijít podívat, protože areál je přes den přístupný veřejnosti."

V letošním roce si připomeneme ještě 90. výročí jeho odchodu z funkce starosty a 17. května uplyne 80 let kdy František Ulrich zemřel.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související