Stará Bělá bojuje proti výstavbě nové obchodní zóny. S volbami bude i referendum

24. září 2021

Lidé z ostravské části Stará Bělá nesouhlasí se stavbou nové obchodní zóny. Vzniknout má na okraji obvodu, a to naproti čtvrti s rodinnými domy. Investor chce zastavět pole a vybudovat třeba prodejnu hraček, drogerie anebo restaurace. Místní se s tím ale nechtějí smířit, proti je i starobělská radnice.

„Je to zastavitelné území v souladu s územním plánem, v první řadě pro lehký průmysl,“ říká starobělský starosta Mojmír Krejčíček (STAN) s tím, že s oním lehkým průmyslem investor moc nepočítá. „Mají to být dvě velké nákupní haly plus čtyři haly pro lehký průmysl, které ale investor v tuto chvíli nechce stavět. Nicméně má to tam uvedeno, aby vyhověl územnímu plánu,“ dodává starosta.

Místní lidé se stavbou nesouhlasí. „Myslím, že nikdo ze Starobělanů by to tady nechtěl. Kousek od nás je hypermarket a o kousek dál další obchody,“ říká jedna z obyvatelek Staré Bělé.

Zástupce investora Tomáš Skoček představil obchodní zónu na nedávném starobělském zastupitelstvu, které k projektu vydalo zamítavé stanovisko. Českému rozhlasu se Skoček k zóně nevyjádřil, pro zpravodaj Staré Bělé nicméně uvedl, že jedná s ostravským magistrátem.

Celá věc je nyní v přípravné fázi a žádné rozhodnutí zatím nepadlo. „Registrujeme zájemce o výstavbu na této ploše. Jedná se však v současné době o ověřování si podmínek výstavby na ní. Žádost o vydání koordinovaného stanoviska podána nebyla. Ani žádost o územní rozhodnutí,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Kvůli obchodní zóně se ve Staré Bělé bude konat i referendum. A to v termínu nadcházejících parlamentních voleb, které připadají na 8. a 9. října.

autor: Petr Dušek
Spustit audio