Stanley Clarke: Všeobjímající pozitivita hudby i samotného hraní

20. červen 2021

Jedna z vůdčích osobností fusion 70. let minulého století, basista a skladatel Stanley Clarke, slaví za nedlouho 70. narozeniny. Poslechněte si ukázky z bohaté diskografie pětinásobného držitele Grammy.

Stanley Clarke začínal po přestěhování z rodné Filadelfie do New Yorku jako jazzový kontrabasista, hrál například v kapelách trombonisty Curtise Fullera, saxofonistů Joea Hendersona, Stana Getze a Dextera Gordona, nebo pianisty Horace Silvera. Pak se stal členem legendární kapely Return To Forever Chicka Corey, kde už stejně jako na svých sólových nahrávkách střídal kontrabas s baskytarou.

„Můj vztah ke Stanleymu Clarkovi je veskrze kladný. Když přemýšlím proč tomu tak je, je to všeobjímající pozitivitou jeho hudby i samotného hraní a neodolatelnou radostí, která z nich čiší. A přestože jeho charakteristické basové laufy neoplývají nekonečnou invencí a po chvíli už ničím moc nepřekvapí, jsou hrány s takovou emocí, že je chci slyšet znovu a znovu,“ svěřuje se Jaromír Honzák.

V pořadu zazní ukázky třeba z desek Journey To Love, School Days, Music Magic natočené s kapelou Return To Forever nebo The Message, kterou má na svědomí Clarkeova současná skupina The Stanley Clarke Band.

Spustit audio

Související