Stanice Vltava uvede nový pořad Kabaret v éteru

7. duben 2014

Český rozhlas Vltava připravuje zcela nový pořad nazvaný Kabaret v éteru. Jeho cílem je představit kabaretní tvar v pestrých možnostech jeho žánrového vymezení – od originální, promyšlené práce s mluveným slovem a hudbou až k různým formám improvizace.

První díl, ve kterém se představí Divadlo VOSTO5, stanice Vltava odvysílá 29. května od 20 hodin. V tomto čase se bude kabaret na rozhlasové vlny vracet pravidelně vždy třetí čtvrtek v měsíci. Jednotlivé díly budou dostupné také v on-line archivu.

03088104.jpeg

Divadlo VOSTO5 připravilo koncept postavený na přímém přenosu z předávání rozhlasových cen nazvaných Červená vlna – ceny rozhlasovým dílům, která ve své době dostala červenou a nikdy nebyla vysílána, ať už z důvodu cenzury nebo smůly…,“ prozrazuje námět prvního dílu Kabaretu dramaturgyně Českého rozhlasu Klára Novotná.

03088103.jpeg

Divadlo VOSTO5 – alternativní divadelní sdružení, které se improvizaci a autorskému divadlu věnuje už více než patnáct let, není jediným souborem, který stanice Vltava oslovila. Následovat bude Cabaret Calembour, založený absolventy pražské DAMU Milanem Šotkem, Igorem Orozovičem a Jiřím Suchým z Tábora, který si klade za cíl rozvíjet poetiku divadla malých forem a tradici českého literárního kabaretu. Paletu možností uchopení kabaretního žánru by rozšíří také Rádio Ořechovka, tvořené členy kdysi kultovního Rádia Limonádový Joe, herec a improvizátor Jaroslav Dušek, performeři Rádia Ivo, hudební skupina Jananas, Vít Vencl připravuje původní rozhlasovou revue.

autoři: tvod , Lenka Pitronová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.