Stanice ČT2 a ČT3 z nového odbavovacího pracoviště, umožní nativní rozlišení 1080p50

7. leden 2022

Česká televize začala šířit stanice ČT2 a ČT3 z nových odbavovacích pracovišť. Divák tuto změnu pozná jednoduše – z obou programů zmizel vedle loga dodatek HD. ČT2 funguje z nového odbavovacího pracoviště od dnešního rána, ČT3 se dočkala již koncem loňského roku. Další programy budou následovat.

Vysílání ČT2 z nového odbavovacího pracoviště, již bez příznaku HD

Nejpozitivnější zprávou na celém přechodu z pohledu diváka je nikoliv odstranění příznaku HD z log jednotlivých programů, ale šance České televize nabízet pořady v nativním vysokém rozlišení, formátu 1080p50. Aktuálně se to tedy týká programů ČT2 a ČT3, následovat by mělo Déčko. Předpoklad je, že celá operace bude dokončena v následujících měsících, pravděpodobně nejpozději začátkem druhého kvartálu.

Nejnáročnější bude přechod na nové odbavovací pracoviště u stanice ČT1, která je vysílána v několika verzích, tedy aktuálně Čechy, Severní Morava a Jižní Morava, jež brzy doplní další dvě mutace. Nový systém zároveň umožní distribuci programů s prostorovým zvukem, pokud je Dolby Digital 5.1 u daného pořadu k dispozici. Jedná se například o koncerty. V případě stanice ČT2 bylo nové odbavovací pracoviště nasazeno po 14 letech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související