Zajímavá kauza z nemocničního prostředí i kvalitní zpracování. Minisérie Podezření patří mezi nejsledovanější televizní pořady

22. březen 2022

Zdravotní sestra je obviněna ze smrti pacienta a média tuhle zprávu rozšíří. V tu chvíli se roztáčí kola děje, ve kterém jeho hlavní aktéři tahají za kratší konce provazu. Česká televize vysílá třídílnou sérii Podezření, která líčí příběh sestry obviněné z vraždy pacientky. Těší se značné divácké pozornosti, ostatně budila ohlasy už na slavnostním uvedení na festivalu Berlinale, kam byla letos v únoru vybrána.

Scenárista Štěpán Hulík se na tenhle příběh podle svých slov napojoval lehce. „Moje máma pracovala čtyřicet let jako sestřička na podobném oddělení, jakým je to seriálové. Dovedu si představit, co by o ní říkaly kolegyně a pacienti, kdyby se ocitla v podobné situaci,“ vyznává se. Své pocity pak předával i hercům. Intenzivně se scházel například s představitelkou Hany Klárou Melíškovou. „Klára se do postavy intenzivně vnořila a snažila se přijít na důvody Hanina charakteru. Skvěle vyhmátla skutečnost, že pravděpodobně v minulosti zažila něco hlubšího, co její chování určilo,“ pochvaluje si Hulík. Hereččin výkon v sérii je skvělý, však už za něj taky získala několik cen.

Ivan Trojan v nové minisérii České televize Podezření.

Režiséra Michala Blaška oslovili Štěpán Hulík s producentkou Pavlou Kubečkovou už v rané fázi práce na projektu. „Velice nás zaujaly Blaškovy studentské filmy. Pochopili jsme, že jde o talentovaného tvůrce,“ vzpomíná scenárista. Blaškovi pak posílal jednotlivé verze scénáře, aby se k nim mohl vyjádřit. Před natáčením měly scénáře všech tří epizod prakticky konečnou podobu. „Ne, že bych byl tak geniální, ale než jdete na plac, měl by být scénář neprůstřelný. Dobrý scénář můžete vždycky ještě vylepšit, ale špatný už během natáčení nikdy nezachráníte,“ vysvětluje. 

Čtěte také

Michal Blaško bere nabídku na natočení Podezření jako splněný sen. „Byl jsem ještě na škole, a obrátili se na mě profesionálové, které jsem do té doby velmi obdivoval,“ říká s pýchou. Hulíkův text upřímně chválí. „Dokázal jsem si podle něj představit každou drobnost,“ dodává. Se Štěpánem Hulíkem, Pavlou Kubečkovou a castingovou režisérkou Majou Hamplovou pak vybírali herce. Kromě Ivana Trojana, který byl jako jediný jasný od začátku projektu, hledali ty ostatní tři čtvrtě roku. A vybrali dobře. Zrekapitulujme: zdravotní sestru Hanu ztvárňuje Klára Melíšková, její dceru Denisa Barešová, a Ivan Trojan si střihnul roli kolegu – lékaře, který tuší, že nic není tak jednoduché, jak se zdá. Práci na seriálu pak Blaško bere jako cennou zkušenost. „Kvůli covidu to bylo složité natáčení, od producentů jsme ale měli obrovskou svobodu, a mohli jsme si s danou látkou hrát a hledat ty nejlepší cesty,“ uzavírá s povděkem.    

Spustit audio

Související