Stabat Mater Antonína Dvořáka v záznamu z pařížské baziliky Saint-Denis

5. září 2014

Duchovní kantáta českého klasika přinesla v roce 1883 v Londýně rok po pražské premiéře skladateli úspěch vedoucí pak k jeho pozvání a k prvnímu skutečně velkému zahraničnímu triumfu. K Roku české hudby vysíláme nahrávku dirigenta Jakuba Hrůši z letošního koncertu v Paříži, na němž se vedle Filharmonie Francouzského rozhlasu podílel také Pražský filharmonický sbor.

Vysíláme 8. září od 20:00 hodin.

Jako o „oslnivém a dokonalém provedení vedeném mladou taktovkou Jakuba Hrůši“ psal francouzský recenzent o koncertu, jehož záznam vám nabídneme v pondělí 8. září: pro prestižní Festival de Saint-Denis nastudoval mladý český dirigent slavné Stabat Mater op. 58 Antonína Dvořáka.


Jakub Hrůša (1981) je v současnosti šéfdirigentem Pražské komorní filharmonie a hlavním hostujícím dirigentem Tokijského metropolitního symfonického orchestru; s Orchestrem francouzského rozhlasu spolupracoval v sezóně 2005/6 jako asistent šéfdirigenta; před pár lety zařadil světový časopis Gramophone Jakuba Hrůšu mezi deset mladých světových dirigentů, kteří mají před sebou hvězdnou budoucnost.

Tóny překrásného díla se nesly pod klenbou proslulé gotické katedrály svatého Diviše letos 13. června, Jakub Hrůša si ke spolupráci přizval mezinárodní kvarteto sólistů - německou sopranistku Angelu Denoke, arménskou mezzosopranistku Varduhi Abrahamyan, australského tenoristu Stevea Davislima a ruského basistu Alexandra Vinogradova, Pražský filharmonický sbor (sborm. Lukáš Vasilek) a Orchestre National de Radio France.

Antonín Dvořák ve Vysoké


Stabat Mater je velikonoční sekvence, jejíž latinský text (ze 13. st.) popisuje bolest Matky ze ztráty svého Syna („Vedle kříže matka stála, hořké slzy prolévala, neboť na něm visel Syn..“). Jedná se o první duchovní kompozici (36letého) Antonína Dvořáka, z doby, kdy mu krátce po sobě zemřely tři děti (proto byla skladateli tématika smrti Syna a bolesti Matky tak blízká). Premiéra se uskutečnila v Praze v roce 1880, ovšem teprve provedení v Londýně (o 3 roky později) zajistilo dílu i skladateli světovou slávu.

Ovace přítomného publika i následné kritiky v tisku byly nadšené, toto provedení bylo prý „excelentní, noblesní, čisté, poctivé, věrné (…), hodno vysokých ambicí festivalu i důstojnosti místa“. Záznam geniálního Dvořákova zhudebnění Stabat Mater, latinské sekvence o bolesti Matky stojící pod Křížem svého Syna, uvádíme na Vltavě ve výroční den Dvořákova narození, 8. září, ve 20:00.

autor: Eva Hazdrová-Kopecká
Spustit audio