Srpnové události roku 1968 připomene vzpomínková akce na Václavském náměstí

14. srpen 2015

Fotografie, koncerty nebo videozáznamy připomenou srpnové události roku 1968. Velká vzpomínková akce nazvaná "Aby sny nezešedly" začíná na Václavském náměstí v Praze už dnes. V jeho spodní části vyrostlo pódium, ze kterého se budou denně ozývat i autentické nahrávky Českého rozhlasu.

Kdo zažil okupaci Československa armádami pěti států Varšavské smlouvy, dodnes nemůže zapomenout. Kdo ne, tomu tehdejší události přiblíží promítání amatérských i profesionálních záběrů.

Podle hlavního pořadatele akce Tomáše Neumanna se na Václavském náměstí bude hrát vždy celý den:

„Začínáme promítat v 10 hodin, končit se bude v 19 hodin. Budou tam autentické záběry z roku 1968. Je to velmi zajímavé. Myslím si, že chvílemi to nahání husí kůži a připomínat tuto dobu je i v dnešní době velmi důležité."

Videozáznamy se budou na velkém pódiu navíc střídat s dobovými nahrávkami Českého rozhlasu.

„Audionahrávky jsou přímo z Českého rozhlasu. Podařilo se nám najít sběratele, který má tyto nahrávky Českého rozhlasu z této doby a zapůjčil nám je na tuto akci,“ uvádí Neumann.

Od půl osmé večer se pak dolní část náměstí promění v letní kino, které každý den nabídne jeden tematický film. Chybět nebude Žert, Operace Dunaj nebo třeba Pelíšky.

Kolem pódia navíc vyrostly panely s autentickými snímky dokumentárního fotografa Milana Linharta:

01078707.jpeg

„Když jsem to dokumentoval sovětským fotoaparátem Zenit 3M, který byl v té době jediný solidní v prodeji, tak jsem ho měl schovaný pod bundou. Vždycky jsem vyběhl, něco nafotil a pod bundou schoval. Takhle to vznikalo.“

Ke svým fotografiím Linhart připojil i snímky svého kolegy Vlastimila Vrtílka, které spatřily světlo světa teprve před dvěma měsíci.

„Pan Vrtílek rekonstruoval byt, tyto filmy našel a dal mi je oskenovat. S hrůzou jsem zjistil, co je to za záběry – rozježděné autobusy, tanky. Možná má někdo takových fotografií doma víc, ale už se těžko najdou. To jsou souhry náhod, které se zase souhrou náhod ocitnou na Václavském náměstí,“ je přesvědčen Linhart.

Celá akce "Aby sny nezešedly" vyvrcholí 21. srpna ve 14 hodin hudebním happeningem. Na něm vystoupí třeba skupina Aktual Milana Knížáka, Vladimír Merta nebo Laco Déczi.

O své vzpomínky na rok 1968 se navíc během večera podělí režisér Václav Marhoul nebo hlasatelka Kamila Moučková.

Spustit audio