Sráč Sam láká do Colloredo-Mansfeldského paláce na svoji vizuální tvorbu

30. říjen 2017

V Colloredo-Mansfeldském paláci probíhá pod názvem „Rozdíl v otázce“ výstava vizuální tvorby české umělkyně, která používá provokativní pseudonym Sráč Sam a jejíž tvorba je založena na kritice umělých společenských a kulturních rámců.

Pseudonym Sráč Sam by se sice hodil spíše k otrlému rockovému veteránovi, ale jeho nositelkou je žena, vizuální umělkyně, zakladatelka Galerie sam83 a rezidenčního centra heARTbreaker v České Bříze, vydavatelka nezávislého časopisu PIŽMO a autorka několika knižních titulů. „Pod pseudonymem Sráč Sam se ukrývá osoba, která vykazuje široké spektrum činností. Je důležité říct, že je to žena. Cílem činností je posun společnosti směrem k lepšímu. Příkladem je třeba vytvoření stabilní autonomní zóny pro umění, kterou se stala Česká bříza v posledních patnácti letech,“ říká kurátorka výstavy Denisa Bytelová.

Rozdíl v otázce, Sráč Sam

Úryvky z letos vydané knížky „Strach mého muže“ jsou ostatně součástí výstavy „Sráč Sam: Rozdíl v otázce“, kterou zahájila Galerie hlavního města Prahy v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici v Praze. „Název výstavy jsem vybrala z jejích textů, které publikuje v časopise Pižmo. Autorka se nesnaží zeptat na věci otázkou Co?, ale Jakým způsobem, proto Rozdíl v otázce,“ vysvětluje Denisa Bytelová.

Inscenace Jsme v pohodě na Nové scéně ND: vysmívá se homofobii i rozmlžené sexuální identitě

Jsme v pohodě

Provokativní komedii „Jsme v pohodě“ současného amerického dramatika Paula Rudnicka uvede dnes v premiéře Národní divadlo v Praze. První činoherní premiéru letošní sezony režíruje Braňo Holiček.

Dodejme, že na počátku své tvorby koncem osmdesátých let formulovala Sam uměleckou koncepci s pracovním názvem „Vize pro novou kulturu a její místo“, jejímž sílem je vytvořit vhodné podmínky pro rozvoj sociální kultury bez „umělých rámců“, jejichž kritice se autorka aktivně věnuje.

Výstavu „Sráč Sam: Rozdíl v otázce“, na níž se můžete setkat s autorčinými texty, instalacemi, obrazy, kresbami, objekty, plastikami a videi, můžete navštívit až do 25. února příštího roku.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio