Sportovci si musí dávat pozor hlavně na vlastní psychiku. Co pomáhá skokanovi Koudelkovi?

8. únor 2018

Co nejde silou, jde ještě větší silou. Tedy, někdy to zabere, ale ve sportu štěstí s touto poučkou raději nezkoušejte. I zkušení olympionici potvrdí, že o výkonu rozhoduje psychika. Výrazně to platí i o skocích na lyžích. Další díl dokumentu Olympijský rok odhaluje, o koho se může opřít Roman Koudelka.

Olympijské hry začínají sice až zítra, ale první sportovci se už předvedli v ostrých soubojích. Skokani na lyžích mají za sebou kvalifikaci, ve které se představil i Roman Koudelka. Postoupil. V sobotu bude závodit ve skocích na středním můstku.

Radost z vítězství s sebou nese i tlak. A to může být pro sportovce problém. Nejen tělo, ale ani hlava nesmí při závodech zaváhat. Romanovi podporu dodává jeho žena Andrea. Někdy je to těžké. Třeba když se něco nepovede.


Poslouchejte olympijské vysílání na nové digitální stanici Radiožurnál – olympijský speciál. Ten naladíte na našem webu, na mobilu v aplikaci iRadio a v Praze, Brně, Plzni a Ostravě a dalších místech na digitálním rádiu v multiplexu Českého rozhlasu.

„On je strašně silný člověk. V té mysli to má srovnané,“ popisuje Andrea Koudelková. „Kolikrát si říkám, jestli já mu vůbec ještě nějak můžu poradit nebo pomoci.“ Andrea podporuje svého muže nejlépe, jak umí. Efekt na jejího muže je patrný.

Oceňuje to i reprezentační trenér, Rakušan Richard Schallert. „Andrea a hlavně Karel, jeho syn, mají na Romana hodně dobrý vliv. Je o dost klidnější. Odvede víc práce,“ vysvětluje trenér.

Olympijský rok 2018

Psychika sportovce ale dostává zabrat tolik, že to často potřebuje ještě odborníka. A tak má Roman také svou psycholožku. Pomáhá mu dostat z hlavy vše nedůležité a negativní. „Hlava vyrábí blbé hormony,“ popisuje problém psycholožka Zdeňka Sládečková, „brzdí nám ručičky a nožičky.“ Jak s tím tedy Romanovi pomáhá? To vysvětluje v dokumentu Olympijský rok.

autoři: kyk , had
Spustit audio