Sport v českém umění 20. století

7. červenec 2003

V jídelnách Obecního domu probíhá komorní výstava, zachycující reflexi sportu v českém umění dvacátého století. Expozice vznikla u příležitosti 115. zasedání Mezinárodního olympijského výboru, které se letos koná v Praze. Do Prahy zavítali představitelé světového olympismu již potřetí. Poprvé v roce 1925, kdy se svého předsednictví v Mezinárodním olympijském výboru vzdal Pierre de Coubertain, pak v roce 1977 a konečně letos. Hlavním tématem letošních pražských jednání je volba pořadatelského místa pro zimní olympijské hry v roce 2010 (2. 7. byl pořadatelským městem pro ZOH 2010 zvolen kanadský Vancouver).

Návštěvníci výstavy mají možnost zhlédnout obrazy a skicy zaměřené například na téma míčových sportů, lyžování, bruslení, cyklistiky, ale také plastiky sportovců, například Vrhače oštěpu, který byl vystavován též v expozici Zachráněné dědictví v domě U Kamenného zvonu, nebo neobvyklou plastiku plavkyně, návrhy různých medailí či busty zakladatele Československého olympijského výboru Gutha-Jarkovského.

Jídelny Obecního domu, otevřeno denně 10-18 hodin. Výstava potrvá do 20. 7.

autor: vob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.