Spolek Prostějov olympijský nemá z čeho splatit dluh za sportovní halu, upozorňuje opozice

Sportovní hala v Prostějově má více než dvacetimilionový dluh, který nedokáže v budoucnu splácet. Uvádí to studie proveditelnosti, kterou má Český rozhlas k dispozici. Národní olympijské centrum za 140 milionů korun staví pod spolkem Prostějov olympijský společně Olomoucký kraj, město Prostějov a klub sportovního bosse Miroslava Černoška. Právě ten peníze na splacení prvních stavebních faktur poslal.

Národní olympijské centrum v Prostějově už stojí. Za plotem s nápisem „na staveniště vstup zakázán“ dělníci právě dokončují přední prosklenou část budovy. Nejistota kolem financování projektu ale trvá. Po problémech s udělením stamiliónové dotace z ministerstva školství teď opoziční zastupitelé upozorňují na podle nich problematickou půjčku na splacení první faktury za stavbu.

„Jsem přesvědčená o tom, že spolek Prostějov olympijský není schopen vrátit ústní půjčku 23 milionů korun,“ uvádí nezávislá zastupitelka Hana Naiclerová, zvolená dříve za ANO. V takzvané studii proveditelnosti, kterou spolek musel přiložit k žádosti o dotace na ministerstvo školství, stojí, že hala si v následujících letech vydělá pouze provoz. Naiclerová upozorňuje na riziko, že pokud věřitel bude chtít peníze zpět, spolek je nemá z čeho splatit.

Smlouvu uzavřeli pouze ústně

„Půjčku poskytlo ‚tékáčko‘ ve výši 23 milionů korun, které jsme v té době nezbytně potřebovali. Půjčka je na dobu neurčitou,“ potvrzuje půjčku od jednoho z členů spolku sociálnědemokratická primátorka města Alena Rašková.

Stejně jako hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk zvolený za ANO ale ve splácení peněz nevidí problém. „Ano, uzavřeli jsme smlouvu a obavy nemám, protože ta půjčka je na dobu neurčitou,“ říká Okleštěk.

Naiclerová navíc poukazuje na to, že smlouvu hejtman s TK Prostějov uzavřel pouze ústně. Její papírová verze neexistuje. „Je to pro mě nepředstavitelné už z toho důvodu, že není možné v rámci transparentnosti ověřit, jaké podmínky je vedli při uzavírání smluv, co jsme si tam dohodli,“ komentuje prostějovská zastupitelka.

Ani v tom ale nevidí primátorka problém. „Nevadí mi to. Já si myslím, že společnost, ve které se nedá věřit tomu, když si dva lidé mezi sebou něco řeknou, je hodně špatná. Doufám, že naše společnost taková přece jenom není,“ dodala Rašková s tím, že stavební firma by halu měla dokončit v létě.

autor: tas
Spustit audio