Spolek chce v Prostějově umístit první kameny zmizelých. Město nejprve ověřuje bezpečnost

2. květen 2018

Prvních pět kamenů zmizelých chce v Prostějově umístit spolek Hanácký Jeruzalém. Takzvané Stolpersteiny připomínají osudy židovských obyvatel odvezených do koncentračních táborů. Umístěny jsou v desítkách měst po celé republice. Prostějovská radnice ale nejprve ověřuje, jestli jsou takové kameny bezpečné například pro chodce.

Stojím v Křížkovského ulici u domu číslo 12. Právě před tento dům chce spolek Hanácký Jeruzalém umístit první takzvané kameny zmizelých. „Je to vzpomínka na osud rodiny Brennerovy,“ říká předseda spolku Michal Šmucr s tím, že kamenů by mělo být pět. „Město to vyřízení žádosti pozastavilo, chtělo po nás některé informace,“ dodává.

Jaké, to upřesnila za tiskové oddělení města Anna Kajlíková: „Vedení města požádalo spolek o doplnění informací k zajištění úhrady veškerých nákladů, připomínky obětí nežidovského původu a bezpečnosti chodců.“

Spolek proto oslovil řadu radnic po celé republice, aby se s Prostějovem podělily o své zkušenosti. „Statutární město má s židovskou obcí uzavřenou dohodu. My jako město Olomouc jsme hrdí na to a ceníme si toho, že tímto způsobem můžeme uctít a připomenout památku svých občanů,“ uvedla například mluvčí Olomouce Radka Štědrá.

Z Jihlavy do Prostějova vzkázali rovnou statistiku. „Od doby umístění kamenů v Jihlavě na jednom z chodníků magistrát města eviduje 0 smrtelných zranění, 0 těžkých zranění, 0 lehkých zranění,“ vyjmenovává mluvčí města Radek Tulis. A podělil se také se zkušenostmi ohledně údržby chodníků: „Nenavýšila se nám spotřeba posypového materiálu, nezaznamenali jsme ani žádné reakce v tom smyslu, že by třeba někdo blokoval provoz na chodníku, když se u těch kamenů na chvilku zastaví, nebo že by třeba omezoval pohledy v relativně blízké křižovatce, která je asi 30 metrů od těch Stolpersteinů a je řízena semafory.“

Hanácký Jeruzalém už vzkazy podle Michala Šmucra předal na radnici. „Splnili to, takže v tom nevidím žádný problém. Byl to spíš takový technický dotaz, než že bychom měli nějaké výhrady,“ oikomentoval sociálnědemokratický náměstek primátorky Zdeněk Fišer s tím, že teď už by umístění Stolpersteinů nemělo nic bránit. Vše ještě projedná rada na svém zasedání příští týden.

autor: tas
Spustit audio