Splátka dluhu

5. únor 2003

Budova bývalé Eskomptní banky v ulici Na Příkopech (dnes Komerční banka), bývalý Cukerní palác na Senovážném náměstí (dnes IPB), Palác Adria II na Jungmannově náměstí, Palác Donau ve Spálené ulici a celá řada dalších staveb, které už pevně vrostly do městské zástavby a do představ Pražanů o tom, jak Praha vypadá. Všechny tyto stavby jsou dílem německy mluvících architektů, kteří si za místo své tvorby vybrali mezi léty 1900 a 1938 právě Prahu. Nutno dodat, díky bohu za to. Praha tak získala další ze svých architektonických přívlastků - Praha konstruktivistická, funkcionalistická, expresionistická.

Německy mluvící architektonická komunita vytvořila v hlavním městě mnoho reprezentativních budov, stejně jako desítky činžovních domů a vil. Stavbám, a především jejich autorům, se věnuje výstava s názvem "Splátka dluhu", probíhající v galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí.

Splátka dluhu - plakát

Dluhem, který se má touto expozicí splatit, je dluh za nevšímavost a lhostejnost vůči stavbám pražských německých architektů především ze strany odborníků. Dříve, než mohly být jejich stavby doceněny, přerušila jejich tvůrčí činnost válka. Architekti byli zpravidla židovského původu, a tak, pokud se nerozhodli emigrovat, zemřeli většinou v koncentračních táborech nebo na frontě. A pokud přece přežili válečné hrůzy, byli po válce odsunuti. Komunistický režim si jejich díla nijak zvlášť necenil, naopak, v 50. letech byly dokonce zničeny dokumenty z pražské německé techniky, školy, kde většina z těchto osobností studovala. Ostatní získávali vzdělání v nejlepších německých či rakouských školách.

Výstava představuje přibližně 60 architektů, mezi nimi například Adolfa Loose, Josefa Zascheho, Fritze Lehmanna, Ernsta Mühlsteina či Leopolda Ehrmanna. Jména, která jsou veřejností většinou zapomenuta, ačkoli se s jejich stavbami setkává dennodenně. "Splátka dluhu" je jedinečnou příležitostí, jak se s osobnostmi pražských německých architektů seznámit a zjistit, že "pražští Němci" nejsou jen pojmem literárním. Výstava potrvá do 16. února.

autor: vob
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.