Spitfire Company doma i ve světě, Přelet nad loutkářským hnízdem

31. říjen 2015

Hlavním hostem sobotní Noční Čajovny bude režisér a umělecký šéf Spitfire Company Petr Boháč. V rozhovoru mimo jiné promluví o hostováních souboru v zahraničí.

Dalším tématem bude poslední premiéra skupiny nazvaná Vladimir Macbetin. "Kdybych žil v jiném kontextu než středoevropském, určitě bych si vybral jiného politika," uvedl Petr Boháč v Divadelních novinách. "Ale já žiju tady a ve sféře vlivu ruské politiky. Chtě nechtě se ocitáme ve sféře vlivu někoho, kdo plíživě a nenápadně dělá vše proto, aby změnil hranice našeho světa. Nechtěl jsem dělat představení o Putinovi. Nemám dostatek informací, abych mohl jen na to pomyslet. Chtěl jsem vytvořit prostředí, v němž budu moci pitvat dva fenomény: ironii a manipulaci."

"Spitfire Company je divadlo, které to se stylem umí, jenže málo platné, když není co říct, styl to nezachrání," napsal Vladimír Mikulka na webu nadivadlo.blogspot.cz. "Boháčova macbetovsko-putinovská variace totiž prostřednictvím spousty elegatních obrazů, ironicky citovaných sloganů a s mohutným využitím estetiky reklam do hodinové stopáže vlastně jen tak rozmázne to, co řekne samotný název inscenace. Kariéra Vladimíra Putina může tak nějak neurčitě připomínat Macbetha. Jistě, nic proti tomu, ale čekal bych přece jen trochu víc, zvlášť při vzpomínce na ČEZko Forever, které Spitfire Company předloni v Akropoli uvedli ve velmi podobné sestavě. Vladimír Macbetin je představení, ze kterého nepochybně budou krásné fotky - o Putinovi, Macbethovi nebo o tom, co mají tihle dva společného, toho ale moc neřekne."

03502348.jpeg

Nová inscenace v Paláci Akropolis se dočkala řady negativních reakcí. Jak na ně režisér reaguje? Dozvíte se 31. října na Vltavě.

V závěru vysílání zazní pozvánka na 25. ročník festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem. O jeho programu promluví předseda Spolku pro vydávání časopisu Loutkář a ředitel přehlídky Michal Drtina.

autor: krs
Spustit audio