Spisovatelka Kateřina Tučková si v Lipsku naplánovala třífázový psací trénink

Česko a jeho současná literatura bude na knižním veletrhu v Lipsku v centru pozornosti. Česká republika bude totiž jeho hlavní hostující zemí. Zahraničnímu publiku se díky tomu na jaře příštího roku představí desítky českých autorů. Několik z nich díky tomu získalo možnost pracovat v Lipsku zcela nerušeně na svých rozepsaných knihách. Jako třeba Kateřina Tučková, se kterou na kávu zašel zpravodaj v Německu Pavel Polák.

„Pracuju tady na románu Bílá voda, který se zabývá perzekucí řeholnic za minulého režimu,“ přibližuje držitelka ceny Magnesia Litera Kateřina Tučková, jak využívá čas a klid na psaní, který má v Lipsku až do konce listopadu spolu s rezidenčním bytem k dispozici.

Ulice v centru Lipska

Rutina v psaní pomáhá

Sešli jsme se ráno v jedné z lipských kaváren v centru města. To proto, aby si spisovatelka schůzku s novinářem odbyla co nejdříve a pak se mohla věnovat tomu, kvůli čemu v Lipsku je – psaní. I tvůrčí den má totiž pevný řád.

Kateřina Tučková si v Lipsku naordinovala, jak říká, třífázový psací trénink. „Ráno začínám psaním a po obědě jdu na procházku, případně si zacvičit. Potom čtu a píšu a poslední psací seanci mám naplánovanou ještě na večer,“ popisuje svůj pracovní den.

Českým spisovatelkám rozumějí i Egypťané. V arabštině se dostávají ke stamilionům čtenářů

Bianca Bellová

Pět miliónů návštěvníků dělá z knižního veletrhu v Káhiře druhý největší čtenářský podnik na světě. Prodávají se na něm i nové arabské překlady českých autorek Bianky Bellové a Zuzany Brabcové. Ty tak mají šanci se dostat k téměř třem stům milionům čtenářům, pro které je arabština rodný jazyk.

„Je prima, když mě neruší nic, co by mě od práce vytrhovalo doma. Zpočátku se těm kolečkům nechtělo, ale pak se rozběhla a teď jedou naplno a právě ta denní rutina je vede dál,“ pochvaluje si brněnská autorka.

Do jara hotovo

Do Lipska si Kateřina Tučková přivezla materiály, které posbírala po archivech a knihovnách a které k psaní románu potřebuje. „Rešerším k tomuto poslednímu románu jsem se věnovala průběžně poslední tři čtyři roky, takže jsem si sem přivezla spoustu podkladů. Mám jimi zaplavený celý jeden pokoj v rezidenčním bytě,“ říká. Pak ale připouští, že se všechny se vešly do dvou cestovních kufrů.

Žádné nové stránky jejího románu už v Lipsku nevznikají. Je ve fázi přepisování, takže v textu teď hlavně škrtá. „Pracuju už na třetí verzi,“ dodává s tím, že do lipského knižního veletrhu na jaře by měl být román hotový.

autoři: Petr Polák , and
Spustit audio

Související