Spisovatel, sklář, vědec, loutkář, herec. Setkání s osobnostmi Libereckého kraje

31. prosinec 2021

Se sklem dobývají svět, vymýšlí chytré textilie, které pomáhají zachraňovat lidské životy, jejich literární schopnosti, herecké a výtvarné umění obdivují tisíce lidí a spojuje je kraj pod Ještědem, kde se narodili, nebo žijí.

Miloslav Nevrlý převzal ocenění za mimořádný přínos v oblasti literatury

Miloslav Nevrlý, přezdívkou Náčelník, je zoolog, spisovatel, skaut a milovník přírody. A málokdo si nevzpomene, že je autorem legendární Knihy o Jizerských horách, která se brzy dočká už svého pátého vydání. Miloslav Nevrlý je ale také znalec netopýrů, českých a slovenských národních parků, i rumunských hor.

V Železném Brodě pod rukama šikovných brusičů vznikají z křišťálu doslova umělecká díla. Není tedy divu, že si broušené vázy, mísy a sklenice objednávají císařské dvory i prezidenti z celého světa.

Brusičská dynastie Ševčíků: Zleva Vojtěch, Ladislav junior, Ladislav a Jitka

Sklář, který se stal legendou českého brusičského řemesla, Ladislav Ševčík provozuje spolu se svou manželkou Jitkou a dvěma syny, Vojtěchem a Ladislavem, v Železném Brodě brusičskou manufakturu. Jejich do detailů ručně vybroušené křišťálové vázy, mísy a sklenice doslova ohromují svět. Objednal si je i japonský císařský dvůr a jiné panovnické rody včetně prezidentů.

Loutkář Jiří Janáček

Setkal se s tvůrcem Spejbla a Hurvínka Josefem Skupou a dalšími loutkoherci, pořádal literární večery se slavnými spisovateli a básníky a sám napsal několik zajímavých publikací, například o historii libereckého divadla. Čtyřiadevadesátiletý pedagog, literární vědec, publicista, loutkář a divadelník Jiří Janáček hrál u ochotníků už od dětství. A bavilo ho také loutkářství.

Profesor Technické univerzity v Liberci Luboš Hes se věnuje chytrým textiliím, díky kterým hasičské obleky lépe odolávají vysokým teplotám a vlhkosti. Podle jeho pětašedesáti patentů odborníci z celého světa zkonstruovali na 150 moderních přístrojů, které chytré textilie vyrábějí.

Václav Helšus

Hrál v dnes už kultovních filmech známé režisérky Věry Chytilové Panelstory nebo Kalamita. Patřil k hereckým jedničkám liberecké a později pražské Ypsilonky, zná ho Národní divadlo, ústecké Činoherní studio a v posledních několika desetiletích hlavně Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Herec Václav Helšus získal za svou hereckou činnost Poctu hejtmana Libereckého kraje. A kolegyni Ivaně Bernáthové prozradil i humornou příhodou z natáčení filmu Kalamita.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.