Spisovatel a básník Ota Kars vydává další knihu o životě Tomáše Holého: Kdyby zůstal naživu, tak bych o něm nepsal

5. červen 2021

Spisovatel Ota Kars vydává v současné době další knihu o dětském herci Tomáši Holém, kterého můžete znát z filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Pod jezevčí skálou. Grafický román plný ilustrací Kristýny Plíhalové se jmenuje V hlavní roli Tomáš Holý. Nejen o knihách si povídal s Lenkou Vahalovou.

Spisovatel Ota Kars se ve svém díle nevěnuje Tomáši Holému poprvé. V roce 2017 vydal životopisnou knihu Jmenuju se Tomáš, za kterou získal ocenění Magnesia Litera – Cena čtenářů. Nyní plánuje pokřtít novou knihu s názvem V hlavní roli Tomáš Holý. „Z mého pohledu je to pravděpodobně literárně naposled, co se Tomášem zabývám,“ prozrazuje spisovatel.

Podle slov Oty Karse se nejedná o klasickou knížku, ale grafický román plný ilustrací. „Někdo by řekl komiks, ale úplně se to nepoužívá, protože román vypráví příběh a komiks ho vypráví na představě komiksových hrdinů,“ upřesňuje Ota Kars. Nová kniha tak může zaujmout i ty, kteří nečtou moc rádi. „Je to podané jako moje vyprávění o Tomášovi, ale hlavní roli tam hraje Tomáš. Roli tam hraje také jeho maminka. A částečně tam je řešený i život po životě. Knížka se zabývá i tím, co se stalo po jeho životě, jak žila jeho maminka… A je tam i lehce načrtnutý příběh jeho odkazu,“ prozrazuje.

Kdyby zůstal Tomáš Holý naživu, Ota Kars by o něm prý na 99 % nepsal. „Na mě mělo velký vliv to, že mi po revoluci umřel kamarád, a to bez ohledu na to, že byl slavný, protože to byl blízký kamarád. Po pádu komunismu – což bylo něco neuvěřitelného, co jsme nečekali a z čeho jsme byli šťastní – jsme se v těch 21 nebo 22 letech cítili mladí, svobodní, nesmrtelní. A pak se stala tahle věc, což byl strašný šok,“ vypráví spisovatel.

Proč nevydává knihy pod svým občanským jménem? A v čem se od sebe knihy o Tomáši Holém liší? Poslechněte si rozhovor Lenky Vahalové se spisovatelem Otou Karsem.

autoři: Lenka Vahalová , ech