Spirituál kvintet: Písničky z roku raz dva, Šibeničky

25. září 2003

Na dvou CD znovu vycházejí klíčové nahrávky Spirituál kvintetu. Debutové Písničky z roku raz dva natočila v roce 1972 relativně nová sestava skupiny s již tehdy více než desetiletou historií: zakládající členy - ovšemže s výjimkou Jiřího Tichoty - nahradili Jarka Hadrabová, Dušan Vančura, Jan Thorovský a Karel Zich (ten se po vydání desky dal na pop-music).

Deska je to nadčasová, zvláště přihlédneme-li k tomu, že většinu písní alba, jak v bukletu trefně píše Jiří Černý, znala již rudolfinská Praha: skupina tyto renesanční skladbičky "rekonstruovala" díky jejich dochovaným tabulaturám. Nejsou tu však jen písně, vydolované z archivů pražských knihoven - vzpomeňme alespoň starou skotskou baladu Trh ve Scarborough, vypůjčenou z repertoáru Simona a Garfunkela. Za zmínku stojí, že před více než třiceti lety se album prakticky nedostalo do obchodů, celý náklad desky byl totiž ještě před jejím oficiálním vydáním rozebrán prostřednictvím objednávek. Velký úspěch měly i Šibeničky, prvně vydané v roce 1988 - ještě o šest let později, kdy bylo album reedováno, se prodalo na 50 tisíc kusů. Album dvaceti českých a moravských lidovek zvěčňuje umělecky možná nejšťastnější období Spirituál kvintetu, v němž v osmdesátých letech dokázaly přirozeně existovat tak silné osobnosti, jako Jiří Tichota, Oldřich Ortinský, Irena Budweiserová, ale i bratři Jan a František Nedvědovi - Šibeničky byly poslední studiovou nahrávkou Spirituál kvintetu, na níž se dnešní středněproudí hitmakeři podíleli. Ke škodě souboru, ale především jejich.

Spirituál kvintet
autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.