Spielraum Kollektiv přivede na scénu Divadla Archa vybrané hvězdy pražského buskingu

3. březen 2016

Skutečné příběhy pražských pouličních umělců zazní přímo z jejich úst poprvé 4. března v premiéře inscenace nazvané Busking Un/Limited. Soubor Spielraum Kollektiv přizval na scénu pražského Divadla Archa takzvané buskery, aby v inscenaci s dokumentárními prvky vyprávěli svůj příběh a doprovodili ho hrou na nástroje.

Režiséři Linda a Mathias Straubovi chtěli tímto osobitým způsobem představit Prahu jako metropoli pouličního umění, která má své klady i zápory. Podle Spielraum Kollektiv pouliční umělci k Praze neodmyslitelně patří. Po čtyřech letech neregulované umělecké svobody jich ale v pražských ulicích enormně přibylo. To sebou přináší různá úskalí, například eskalující rozbroje mezi občany a buskery, a také mezi buskery samotnými. Režisérka Linda Straub chce ale v představení Busking Un/Limited ukázat, že díky pouličním umělcům je možné poznat Prahu jinak a osobněji.

Pouliční umělci se nejsnadněji hledají v ulicíchHledání výrazných osobností pro projekt dokumentárního divadla nebylo podle Lindy Straub nic těžkého. Tvůrci se zaměřili především na hudební umělce. Pražští buskeři se soustřeďují na strategických místech, jakými jsou Staroměstské náměstí, Karlův most nebo Václavské náměstí. Z nich byli pro inscenaci angažováni čtyři.

Spielraum Kollektiv chce v představení konfrontovat zkušenosti a zážitky pouličních hudebníků s názory diváků. Ti budou usazeni v malém sále Divadla Archa, který bude svým uspořádáním připomínat ulici. Buskeři budou diváky obklopovat a promlouvat k nim slovy, zpěvem i hudbou.

Spustit audio