Šperky z kostí, boty z kamení. Berlín představil ekologickou módu

25. srpen 2018

Letos v létě se budova bývalé berlínské továrny Kraftwerk proměnila v centrum ekologické módy. Šlo o doprovodný program akce Berlin Fashion Week. 

„V roce 2009 jsme v rámci Berlin Fashion Weeku začali s Green Show a v roce 2011 se přidala i Ethical fashion show. Od té doby se téma férové módy stává čím dál důležitější. Zákazníci vyhledávají možnosti, jak si pořídit produkty, které mají pozitivní vliv na životní prostředí a příznivý dopad na naši planetu,“ vysvětluje hlavní manažer ekologické sekce Týdne současné módy v Berlíně Thimo Schwenzfeier.

Musíme odmítat asi pětinu přihlášených, kteří nesplní naše etická kritéria

„Módní návrhářství je někde mezi výtvarným uměním a řemeslem,“ říká Klára Nademlýnská

03727347.jpeg

Uznávaná módní návrhářka Klára Nademlýnská začínala v 19 letech v Paříži. Stále vzpomíná na radu, které se jí tehdy dostalo: „Musíš si vybrat, buď komerční stránku, kde se vydělávají peníze, nebo tu kreativní. A musíš se připravit, že třeba nevyděláš tolik, ale budeš dělat, co Tě baví.“

Designéři tu dokazují, že i bunda z recyklovaných PET lahví, tašky z listů olivovníku nebo plavky vyrobené ze zbytků rybářských sítí dokáží udělat velkou parádu. Na mezinárodní výstavě s názvem Zelená a Etická módní show se představilo více než sto značek z celého světa. Všechny musely projít důsledným sítem přihlašovacích podmínek. „Máme jasný seznam etických a sociálních kritérií, která musí značky splňovat. Například, i když vyrábíte v Bangladéši, může to být dobré, pokud zaměstnancům platíte férovou mzdu. Aby u nás značka mohla vystavovat, musí splňovat alespoň 70 % požadovaných podmínek.“ říká hlavní manažer Thimo Schwenzfeier.

Dobrou zprávou je, že spousta firem u nás chce vystavovat, takže mění své výrobní procesy tak, aby tu příště mohly být.
Thimo Schwenzfeier

Dodává, v čem byl červencový týden módy obzvlášť výjimečný: "Máme tady boty vyráběné z kamenů, hub nebo ananasových listů. Takže je vidět, že pro výrobu bot nepotřebujete kůži nebo PVC. Máme ryze biologické alternativy. I když jsou tu jako ukázka inovací, už nyní dobře fungují. Takže boty vyrobené třeba z kamenů si už klidně můžete pořídit. Ještě před pěti lety nikoho nic takového nenapadlo.“

I boty se dají recyklovat

Čtěte takéOhleduplné obutí: jak se navrhují eko a vegan boty?

V rámci Berlin Fashion Weeku se představil například první světový projekt na recyklaci bot. Již dnes v 60 zemí světa sbírá vyřazené či poničené boty, aby materiály z nich důkladně rozebral a vrátil do oděvního průmyslu k využití. Velkému zájmu se zde těšila i španělská značka, která využívá oceánský odpad. „Všechno, co tady vidíte, je vyrobeno z oceánského odpadu, plastů, rybářských sítí nebo recyklovaných automobilových pneumatik. Naše výrobky přitom dokáží konkurovat komerčním cenám,“ vysvětluje manažer prodeje Niels Garbe.

Vyrábíme například žabky s podrážkou z použitých pneumatik a vrškem z oceánského plastového odpadu. Jsou sice trochu těžší než běžné žabky, ale vydrží napořád.
Niels Garbe

Na Berlin Fashion Weeku ale nebylo k vidění jen oblečení nebo veganská obuv či kosmetika, ale také šperky, které například Marta Krajnik nechává vyrábět z nepříliš tradičního, ale zato zbytkového a nenákladného materiálu: „My používáme materiály z lokálních zdrojů v Nairobi v Keni. Tam spolupracujeme s umělci ze slumů. Máme tři umělecké skupiny a používáme především recyklované kravské a kozí kosti. Ty odebíráme z tamního řeznictví, pak je vyčistíme a uhladíme. Všechno děláme ručně.“

Móda a technologie k sobě patří

Je Iris van Herpen módní designérka nebo umělkyně?

02597099.jpeg

Holandská designérka Iris van Herpen je hvězdou módní scény v pouhých 28 letech.

Inovativní sekce veletrhu se letos podrobně zaměřila i na technologii v módě. Řešilo se například, jak získat co přesnější tělesné rozměry. 3D skenner svým zákazníkům změří skutečné míry, aby se jim pak vyrobilo oblečení přesně na tělo. Výrobci si od této novinky slibují menší množství reklamací a nepasujících triček, kalhot a košil. Předváděly se i procesy barvení látek pomocí naprosto přírodních barviv, třeba kurkumy, granátového jablka nebo himalájské rebarbory. V každém případě letos ekologická a inovativní část Berlin Fashion Weeku udávala tón v módních trendech a inspirovala běžné módní domy, aby se začaly zajímat o podmínky, v nichž vyrábí své zboží. 5. července navíc proběhl historicky první průvod, který vybízel celý svět a především oděvní průmysl a přívržence rychlé módy, aby dělali něco pro záchranu planety.

Reportáž z Berlin Fashion Weeku byla součástí ArtCafé o českých muzikantkách a producentkách. Poslechněte si celý díl s hudebnicemi Bárou Zmekovou, Mary C a Barboru Polcerovou aka Enchanted Lands.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.