Španělská hudba se rozezněla ve Frýdku-Místku. Poslechněte si Koncert klasika se souborem La Grande Chapelle

29. říjen 2021

Hostem letošního Svatováclavského hudebního festivalu byl španělský soubor staré hudby La Grande Chapelle, který představil svůj program s názvem Hudba pro královskou kapli. Koncert se uskutečnil 13. 9. 2021 v kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku a v jeho průběhu zazněly skladby slavných španělských autorů z období 17. století. Některé z nich mohli přítomní dokonce vyslechnout jako první po stovkách let v jejich novodobé premiéře.

Svatováclavský hudební festival je největším mezinárodním festivalem duchovní a staré hudby v České republice. Od roku 2004 pravidelně rozeznívá během měsíce září chrámy po celém Moravskoslezském kraji. Jeho dramaturgie se opírá o tři stěžejní pilíře, jimiž jsou monumentální vokálně-instrumentální koncerty, komorní a sólové projekty a programy zaměřené na tzv. autentickou interpretaci staré hudby, kam tedy spadá i tento koncert souboru La Grande Chapelle.

Soubor La Grande Chapelle je známý především díky svým prvotřídním nahrávkám, na kterých se snaží oživovat již zapomenuté španělské renesanční a barokní skladatele. Na programu tohoto koncertu zazněla díla převážně Juana Hidalga, Sebastiána Duróna, Cristóbala Galána, ale i těch více zapomenutých autorů, jimiž jsou například Carlos Patiño, Thómas de Torrejón y Velasco nebo Lucas Ruiz de Ribayaz. Jejich jímavými melodiemi se můžete nechat unášet 29. 10. 2021 na stanici Vltava.

autor: Lucie Podroužková
Spustit audio

Související