Sozanského Orwell 1984 vstává z popela Veletržního paláce

22. říjen 2014

Výstava obrazů a plastik malíře, sochaře a grafika Jiřího Sozanského 1984 – rok Orwella ve Veletržním paláci je třetím z projektů Národní galerie v Praze ke 40. výročí požáru Veletržního paláce.

V roce 1984, deset let po požáru Veletržního paláce, uspořádal malíř a sochař Jiří Sozanský v jeho apokalypticky vyhlížejícím, zdevastovaném prostoru své první výtvarné instalace a performance inspirované románem Georga Orwella 1984.

Vrcholila normalizace a zamýšlený projekt, navazující na Sozanského mimořádné enviromentální projekty v Malé pevnosti v Terezíně a v likvidovaném městě Most, nemohl být v té době dokončen ani publikován. Jiří Sozanský se k orwelovskému tématu vracel i v rámci svých dalších aktivit. V posledních letech vytvořil sérii nových znepokojivých malířských a sochařských děl, inspirovaných nejen Orwellem ale i jedinečným objektem Veletržního paláce v čase jeho totální devastace.

Umělcovy nové velkoformátové obrazy, bronzové plastiky, interpretované fotografie a fotokoláže doplněné o fragmenty zachované dokumentace původního projektu z roku 1984 můžete do 8. února vidět na výstavě Jiří Sozanský 1984 – rok Orwella v mezaninu Veletržního paláce v Praze.

Pocta Kotalíkovi

02567026.jpeg

Projekt završující akce Národní galerie připravené ke 40. výročí požáru Veletržního paláce autor věnoval památce profesora Jiřího Kotalíka, někdejšího ředitele Národní galerie v Praze. Ten se významně zasloužil o znovuvzkříšení Veletržního paláce pro službu umění.

Autorem současné výstavy ve Veletržním paláci je jeho syn Jiří T. Kotalík, který Jiřího Sozanského řadí mezi ty umělce, jejichž dílo bezprostředně rezonuje pulsem doby, ve které žijí: „Vstoupil na českou uměleckou scénu v polovině 70. let, v době vrcholící normalizace a tvůrčí nesvobody. Celou svou uměleckou tvorbou se angažoval proti všem formám násilí, zvůle a ideologického diktátu, pošlapávajícího lidská práva a důstojnost člověka. Zajímá ho člověk v mezních situacích, jeho niterné rozpoložení a vnější reakce směrem k lidské komunitě.“

Výstavu doprovází stejnojmenná publikace vydaná sdružením Symposion a také řada doprovodných programů – komentovaných prohlídek, přednášek a výtvarných dílen pro děti i rodiče

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio