Sousoší cholinské Madony zdobí nové koruny. Původní zmizely v devadesátých letech, kdy byla socha ukradena

23. srpen 2019

V roce 1996 ji odnesli z kostela v Cholině na Olomoucku zloději. Dlouhých deset let, než ji vypátrali detektivové ve Vídni, byla nezvěstná. Domů do hanácké vesnice se vzácná socha Milostné Madony z 15. století vrátila v roce 2009. Ale s poškozeným lakem a taky bez koruny. Nyní se dočkala nové ozdoby hlavy. Šperkaři na ní pracovali několik let.

„Lidé z toho byli úplně zděšení, to bylo doslova pozdvižení. Mnoho lidí nevědělo, že je tak vzácná,“ vzpomíná na odcizení Madony zdejší katechetka Dana Malková. V roce 2006 byla vypátrána rakouským Interpolem v jednom rakouském starožitnictví. Tam už jí chyběly stříbrné korunky a barokní polychromie.

„O cholinské Madoně se říká, že je patronkou Hané,“ říká šperkař Jan Michalisko, který je autorem nových korun. „Nastudoval jsem si různé koruny z celého světa od historických po současné. Vycházel jsem částečně ze svatováclavské, něco i z britských korunovačních klenotů,“ popisuje Michalisko tvorbu nové koruny pro cholinskou Madonu.

„Když jsem viděla ty korunky, tak to byla precizní zlatnická práce, líbilo se mi to. Přemýšleli jsme, jak to chránit, aby se to přenášením a osaháváním neničilo. Vymyslela jsem, že obal bude sloužit i jako výstavní prostor, říká autorka ozdobného pouzdra Eliška Čabalová.

Kameny, které korunu zdobí, vybrousil Jiří Zikmund, spoluautor kopie svatováclavské koruny. Korunky vysvětil olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Video Korunka pro Madonu. Kamera a střih: Radim Kotala, hudba: Patrik Kee

autor: bas
Spustit audio

Související