Sousedské slavnosti nabídnou i čtvrt století zavřené veřejné záchodky nebo ulici plnou předzahrádek

19. září 2019

Na 85 místech v Praze a v dalších městech se zítra uskuteční sousedské slavnosti nazvané Zažít město jinak. Jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru a jejich náplň vytvářejí sami obyvatelé jednotlivých lokalit. Do akce se zapojila řada pražských městských částí a také dalších 27 měst - například Brno, Hradec Králové, Jihlava, Olomouc, Ostrava nebo Ústí nad Labem.

Ulice Londýnská je jedinou vinohradskou ulicí s předzahrádkami. Právě zde, před domem číslo 38. mohou návštěvníci letošních slavností zažít toto místo trochu jinak. „Protože pod námi vede železniční tunel. Když se zde stavělo, tak železniční tunel už stál, domy se tedy musely stavit dál od sebe, aby se tunel nepropadl. Proto je Londýnská jedinou ulicí s předzahrádkami na Vinohradech. A my tu naši předzahrádku u domu využijeme, bude tu pódium a na něm proběhne hudební vystoupení kapely a také maňáskové představení Punch and Judy Show. A když zrovna nebude koncert, tak bude DJ,“ říká Jiří Albl a Klára Králíčková, obyvatelé domu č. 38 v ulici Londýnská a také místní organizátoři.

Fotografie z minulého ročníků Zažít město jinak v ulici Londýnská 38

Letos se do vytváření programu pouštějí již podruhé. Vše začalo tak, že pořádali akce pro své přátele, ty měly úspěch, a tak se rozhodli zorganizovat něco většího. Můžete zde obdivovat nejen širokou ulici plnou předzahrádek, ale také se podívat do stánků, které budou na chodníku před domem č. 38 - občerstvení, knihy, oblečení, workshopy. Výtěžek z akce bude věnován konkrétnímu domovu pro mentálně postižené.

Fotografie z minulého ročníku Zažít město jinak v ulici Londýnská 38, dětský workshop

V Londýnské ulici bude příležitost prožít pravou sousedskou pospolitost. Na akci se podílí takřka všichni obyvatelé domu a přidávají se i podniky z okolí. Z Vinohrad se můžete přesunout třeba do Dejvic. Na rohu ulic Dejvické a Václavkovy stojí domeček s trafikou, ne každý ale ví, že v podzemí této stavby se nachází 25 let zavřené veřejné záchodky z první poloviny 20. století. V rámci slavností se otevřou na jeden den veřejnosti, která se bude moci stát součástí site specific projektu pořádaného spolkem Živé město.

Budova trafiky a veřejných záchodků, pohled zezadu na jeden z vchodů na záchodky

„Náš spolek Živé město funguje asi devět let a uživujeme různá zapomenutá místa na Praze 6. Snažíme se přinést kulturní dění a zároveň oživit sousedské vztahy. A zaměřujeme se na místa ve veřejném prostoru. Teď jsme měli chuť udělat akci s umělečtějším přesahem a zamýšleli jsme se, jaké místo nebo prostor vytipovat a jednoho z nás napadly tyto záchodky, které léta zejí prázdnotou, takže bychom se mohli ponořit do hlubin pod povrchem. Pod zemským povrchem jsme ještě nikdy nic nedělali, takže to byla výzva,“ popisuje předsedkyně spolku Živé město Tereza Mašková.

Detail jednoho z vchodů na podzemní záchodky

Pokud se sem vydáte, nemusíte zůstat pouze pod povrchem, nad záchodky je plácek se starým kaštanem, kde bude také živo. Cílem akce je nejen užít si kulturní zážitek, ale také nadhodit otázku, co s mnoho let prázdným prostorem. Divadelní režisérka a dramaturgyně Magdalena Jiřička Stojowska vypráví o site specific projektu, který se zde v sobotu bude konat. „Jednotlivé místnosti budou mít svůj výrazný charakter. Inspiruje nás městská hygiena, její pravidla. Chceme ukázat původní cíl, k čemu to tu sloužilo a také nás inspiruje, to, co jsme tu našli, fakt, že tu někdo přetrvával a měl svůj život. Spolupracujeme se scénografkou Zorkou Velkovou, se skupinou Wariot Ideal a performerkou Anežkou Kalivodovou, dále s produkčním týmem Gábinou Kovaříkovou, Terezou Maškovou a Julií Károvou.

PRAKTICKÉ INFORMACE
Sousedské slavnosti Zažít město jinak se budou konat v sobotu 21.9. V ulici Londýnská to bude žít od 12 do 19 hodin, veřejné záchodky budou otevřeny od 15 do 20 hodin, živá akce s performery každou celou hodinu. Podrobný program a co se chystá v dalších čtvrtí a městech naleznete na webových stránkách sousedských slavností zde.

autor: Eva Sinkovičová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.