Součástí nové expozice Archa Noemova je dřevěná konstrukce podobná lodi

5. květen 2015

Národní muzeum ve středu otevírá novou přírodovědeckou expozici s názvem Archa Noemova. Kurátoři slibují, že návštěvníky zavedou do fascinujícího světa živočichů, kteří obývali nebo stále obývají naši planetu. Desítky zvířecích exponátů byly dříve k vidění ve stálé expozici v historické budově Národního muzea, která nyní prochází rekonstrukcí.

Dřevěná konstrukce, která připomíná obří loď, stojí ve velkém sále budovy bývalého Federálního shromáždění. Do tohoto prostoru neměli dosud návštěvníci muzea přístup.

Jednotlivá zákoutí pak navozují atmosféru konkrétní oblasti, ve které zvířata žijí. Zvuky živočichů se linou ze všudypřítomných repráčků.

„Člověk si opravdu připadá jako v přírodě,“ přibližuje redaktorka ČRo Klára Fleyberková, která už výstavu navštívila.

Návštěvníci mohou vidět ledního medvěda, losa evropského, prase savanové i mnoho dalších celosvětově vymřelých nebo ohrožených druhů.

„Z afrických zvířat je tam třeba hyena skvrnitá, lev, krokodýl nilský nebo pakůň a různé druhy opic,“ vyjmenovává kurátor Radek Šanda.

Dalším tématem výstavy je podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše ochrana životního prostředí.

„Jsou vidět i druhy, které byli vyhynulé a bohužel je uvidíme už jen v muzejních sbírkách. Nebo tady upozorňujeme na živočišné druhy, které jsou těsně před vyhynutím. Je to jedno ze sdělení výstavy,“ vysvětluje Lukeš.

Výstava chce podle ředitele Národního muzea prezentovat přírodní vědy novým, modernějším stylem.

„Je to opravdu především o tom, aby sem návštěvník přišel, školy, rodiny, každý zvídavý člověk je vítán, a trošku se poučil, pobavil a dozvěděl se něco nového. Expozice je udělána hezkou, designovou formou, takže je to o oddechu a poučení,“ dodává Michal Lukeš.

Exponáty musí být v muzejních depozitářích pečlivě opatrovány, výstavy tohoto typu jsou proto výjimečné. Pouze na šest měsíců Národní muzeum vystaví i velmi vzácný exponát dnes už vyhynulého vakovlka.

Expozice zůstane v budově bývalého Federálního shromáždění natrvalo. Exponáty se po jejím skončení pravděpodobně vrátí zpět do historické budovy.

„Velká část exponátů na této nové expozici je z historické budovy. Je tam třeba i lední medvěd Alík, který žil v pražské zoo 27 let. Ten se pravděpodobně také opět přesune do historické budovy,“ uzavírá redaktorka ČRo Fleyberková.

autoři: Lída Křesťanová , Klára Vičíková , ako
Spustit audio