Současný design na Azurovém pobřeží. I letos se evropská designérská elita setkala na festivalu Design Parade

17. srpen 2021

Villa de Noailles v jihofrancouzském městě Hyères má design a umění v krvi od svého začátku. Tento luxusní modernistický dům navrhl ve dvacátých letech pařížský architekt Robert Mallet-Stevens pro markýze Charlese de Noailles a jeho ženu Marie-Laure de Noailles. Osvícený manželský pár se řadil mezi nejaktivnější patrony pařížské avantgardy. Mezi jejich přátele patřili Pablo Picasso, Man Ray, nebo Alberto Giacometti.

Villa de Noailles v jihofrancouzském městě Hyères, Francie
Experimentální svítidlo Vire-Volt oceněné Grand Prix Design Parade Hyères 2021 Cécile Canel a Jacques Averna designérů

O design jejich letní rezidence se však postaral architekt Mallet-Stevens, který nad městem Hyères postavil moderní zámek, na jehož architektuře a interiérech se podílela celá plejáda architektů, designérů a výtvarných umělců. Manželé de Noailles zde pravidelně pořádali večírky a mnoho slavných výtvarníků ve vile často pobývalo. Man Ray v jejích interiérech v roce 1929 dokonce natočil svůj ikonický surrealistický snímek Les Mystères du Château de Dé.

Dnes vila navazuje na svou bohatou historii a funguje jako kulturní centrum. Mezi nejvýznamnější projekty v jejím kalendáři patří přehlídka Design Parade, kterou vila pořádá již od roku 2006. Letošní 15. ročník opět přivedl do art decových interiérů vily slavné současné designéry i začínající talenty. Na rozdíl od většiny komerčně koncipovaných festivalů a veletrhů nábytku, je dramaturgie Design Parade směřována do výtvarnější roviny a funguje jako kurátorská platforma pro současný design. 

Hlavním tahákem celé přehlídky je tradiční soutěž pro mladé designéry Grand Prix Design Parade Hyères, ve které v minulých letech vždy uspěly vycházející hvězdy evropského designu, například Julie Richoz, Jean-Baptiste Fastrez nebo Samy Rio. Letos si nejvyšší ocenění odnesli Cécile Canel a Jacques Averna za svoje experimentální svítidlo Vire-Volt, které je alternativou k neonovým zářivkám a je poháněné pouze větrem a denním světlem.

Nechybí však ani retrospektivní přehlídky některých renomovaných evropských designérů, kteří to dotáhli přece jenom už o něco dál. Letos dostala šanci ukázat svou tvorbu pařížská designérka Constance Guisset, která se proslavila pro svůj hravý organický design plný veselých struktur a pestrých barev.

Studio KO, čestný host festivalu Design Parade Toulon 2021, ukázka z expozice

Kromě expozic v samotné vile rozšířil festival před pěti lety svou působnost i do sousedního města Toulon. Zde dává šanci mladým interiérovým designérům v soutěži Grand Prix Design Parade Toulon Van Cleef & Arpels, která jim nabízí možnost realizovat konceptuální interiérové projekty.

Přehlídka ve Ville de Noailles je k vidění do 5. září, v Toulounu až do 31. října. Více najdete na villanoailles.com.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související