Současné výtvarné umění Severního Irska

3. srpen 2006

Pod názvem Psi jsou bez vyznání probíhá v Českém muzeu výtvarných umění v Praze výstava představující současné umělce ze Severního Irska. Několik z nich bylo zastoupeno i na loňském benátském bienále.

O životě a kultuře v Irsku máme často zkreslené a ohraničené představy, které si vytváříme z útržků mediálních zpráv. Výstava, která potrvá do 3. září, přináší dle jejího kurátora Richarda Druryho ucelený a velmi aktuální pohled na různorodou, dynamicky se rozvíjející tamější výtvarnou scénu, a tím i "cennou příležitost lépe porozumět společnosti, pohybující se mezi ultrabanalitou, absurditou a potenciální tvorbou".

Tvorba dvanácti autorů vyvolává obecně platné otázky týkající se především totožnosti člověka ve stále pohyblivějším terénu postindustriálního světa, kde se pojmy "okraje" a "centra" prudce střídají. Celé výstavě dal název filmový dokument Dogs Have No Religion. Autorka, Miriam de Búrca, v něm zaznamenala jízdu Belfastem s osobitým taxikářem, jehož výroky a glosy odrážejí kontrasty současné a minulé reality názorově rozdělené země.

Jeden z exponátů výstavy "Psi jsou bez vyznání"

"Pamatujte si to. Pes není protestant, katolík, Žid, ani Němec, je jenom pes," říká tento taxikář. "Když jsme šli se psem, nedošlo nikdy k žádnému maléru, i když problémy okolo byly pořád. Nevím, možná že se pokoušeli jeden druhého zabít zrovna ten den, kdy jsem tam nebyl, ale když jste šli se psem, nikdy k žádným rozporům nedošlo." K výstavě vyšel katalog s řadou reprodukcí, portrétů i autorských textů.

autor: Claudine Končinská
Spustit audio

Více z pořadu