Soubory Národního divadla zveřejnily umělecké plány pro sezónu 2018/2019

15. únor 2018

Vedení jednotlivých souborů pražského Národního divadla zveřejnilo své umělecké plány pro příští sezónu. Dramaturgyně Marta Ljubková seznámila posluchače s novými projekty činohry, ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Silvia Hroncová přiblížila plány Opery.

Diváky Opery Národního divadla a Státní opery čeká během sezóny 2018/2019 sedm operních premiér a několik speciálních koncertů a projekcí.

Silvia Hroncová, ředitelka opery pražského Národního divadla

Sezónu otevře 14. a 16. září nová produkce Libuše Opery Národního divadla, a to v hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka a v režii ředitele Národního divadla Jana Buriana. Ke spolupráci si přizvali i dřívějšího ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka jako scénografa a jako choreografa někdejšího uměleckého ředitele Baletu Národního divadla Petra Zusku. Soubor Státní opery vzhledem rekonstrukci budovy Stání opery rozmnoží svá působiště – kromě budovy Hudebního divadla Karlín bude účinkovat i ve Stavovském divadle, kde se odehraje premiéra Beethovenova Fidelia, a to pod taktovkou Andrease Sebastiana Weisera a v nastudování renomované bulharsko-německé režisérky Very Nemirovy.

Maryša se vrací už pojedenácté na prkna Národního divadla

Z inscenace Maryša

Pražské Národní divadlo inscenuje už pojedenácté v řadě Maryšu, vrcholné dílo českého divadelního realismu. Po Janu Antonínovi Pitínském, který Maryšu režíroval v roce 1999, se hry chopil Jan Mikulášek ve spolupráci s dramaturgy Martou Ljubkovou a Janem Tošovským.

Po 80 letech se do Prahy 24. a 26. ledna 2019 vrací operní dílo Ernsta Krenka Jonny spielt auf - modernistická pseudojazzová opera o romanticky exaltovaném skladateli Maxovi, jehož se snaží držet při zemi operní zpěvačka Anita. Premiéra opery se uskutečnila
10. února 1927 v Lipsku a už v červnu 1927 byla opera uvedena v Praze v nastudování Alexandra Zemlinského.

Ve Stavovském divadle uvede soubor Opery Národního divadla v režii Alice Nellis od 4. a 7. dubna dvě soudobé aktovky vyrovnávající se s osobností a dílem W. A. Mozarta: půlhodinovou minioperu Dopisy, hádanky a příkazy Michaela Nymana a operu Klasika Stevena Stuckyho. Opera Tramvestie Petra Wajsara je zhudebněním stejnojmenné básnické sbírky Pavla Novotného, vznikla přepisem nahrávek rozhovorů ve voze tramvaje čísla 11 na trase Liberec – Jablonec nad Nisou. Premiéra bude 18. dubna 2019 na Nové scéně. V roce novodobé premiéry Lásky ke třem pomerančům
(16. a 19. května 2019) v režii Radima Vizváryho uplyne od vzniku této opery přesně sto let. Jde tak trochu o „jinou“ operu. Sergej Prokofjev ji totiž pojal jako totální burlesku, která si bere na paškál vše „procítěné“ a „vážně míněné“. Opera Bedřicha Smetany Dalibor je úzce spojena s budovou Národního divadla podobně jako Libuše. Úplně první provedení se uskutečnilo 16. května 1868 při položení základního kamene. Nyní tuto operu nastuduje Národní divadlo pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka v režii Jiřího Nekvasila.

Brittenův Billy Budd. Národní divadlo uvádí operu o nevinnosti i potlačované sexualitě

Z inscenace Billy Budd; Štefan Margita, Christopher Bolduc

Výhradně mužská opera Benjamina Brittena Billy Budd, která se odehrává na britské válečné lodi během napoleonských válek, má 18. ledna českou premiéru v Národním divadle v Praze.

Na scénách Národního divadla bude během sezóny působit řada exkluzivních hostů, z nichž někteří se vracejí pravidelně, například Andreas Schager, Thomas Johannes Mayer nebo Elena Maximova.

Pokračovat budou i živé přenosy vybraných představení na náměstí Václava Havla a spolupráce s platformou Operavision, a to inscenacemi, které budou moci sledovat diváci online v pohodlí svých domovů. První takto vysílanou operou bude nová inscenace Libuše.

Činohra Národního divadla v Praze uvede v nové sezóně 2018/2019 osm premiér převážně českých titulů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, hru Plukovník Švec od Rudolfa Medka, Molièrova Misantropa, adaptace románů „Netrpělivost srdce" od Stefana Zweiga a Noční práce (pod názvem Kouzelná země) od Jáchyma Topola, také adaptaci povídky Emila Hakla Návštěva, dále Proslov k národu jakožto koláž textů italského dramatika Ascania Celestiniho a inscenaci „Za krásu" věnovanou odkazu Karla Huga Hilara.  V repertoáru činohry tak přibude celá řada divadelních adaptací původních nedramatických textů.

Nadcházející sezónu můžeme označit za adaptační, což také částečně odráží neexistenci dramatických textů a také to, že pracujeme opravdu ve velkých budovách. A hry pro takový typ scén a pro tak velký ansámbl se nepíšou. Když vybíráme tituly, tak se potýkáme s napsanými hrami, a potom s tím, co nabízí celkový literární a kulturní prostor. Nakonec nám došlo, že zpracování toho, co se kolem nás děje, je nám bližší v české literární podobě, než třeba ze světové literatury.
Marta Ljubková

V sezóně 2018/2019 pozve činohra Národního divadla režiséry, kteří s činohrou Národního divadla již spolupracovali. Jedná se o Jiřího Havelku, Jana Mikuláška nebo duo SKUTR, tedy Martina Kukučku a Lukáše Trpišovského. Na Novou scénu se vrátí také režisérka Petra Tejnorová.

Spustit audio