ŠO書 - mistři současné japonské kaligrafie v Konírně paláce Kinských

7. červenec 2015

Ve spolupráci s Asociací pro mezinárodní rozvoj kaligrafické kultury v Tokiu pořádá Sbírka orientálního umění Národní galerie v Praze prezentaci soudobé japonské kaligrafické tvorby. V Konírně paláce Kinských můžete výstavu navštívit do 13. září.

Prostor v soutěži, z níž byla díla pro výstavu vybírána, dostala tradičnější i avantgardní tvorba – japonská kaligrafie se tak představuje v širokém spektru různých typů písma a jednotlivých kaligrafických stylů, stejně jako tomu bylo v úspěšných minulých ročnících.

Krásné písmo na papíře, hedvábí i řezané do dřevaSóšo, Gjóšo, Kókocumondži nebo Tenšo jsou názvy japonských kaligrafických stylů: Sóšo je „trávové písmo“ , Gjóšo „utíkající“ či „semikurzivní písmo“, zatímco Kókocumodži jsou znaky na věšteckých kostech a Tenšo označuje písmo pečetní. To vše se můžete dozvědět, prohlédnete-li si pozorně výstavu uspořádanou v Konírně Paláce Kinských v Praze. Z ní je také zřejmé, že tradice kaligrafie je dosud živá a jak potvrzuje kurátorka výstavy Jana Ryndová, je stále součástí základní školní výchovy v Japonsku.

03424891.jpeg

Dříve kaligrafie, dnes anime a manga„Dosáhnout mistrovství v kaligrafii je záležitostí celého těla a celého ducha,“ objasňuje Jana Ryndová z Orientální sbírky Národní galerie v Praze, „takže málokomu se podaří dosáhnout skutečně kaligrafického vrcholu. Navíc mladší generace se už dnes věnuje kaligrafii spíše jako koníčku než profesionálně.“

Na letošní výstavu v Konírně paláce Kinských bylo přivezeno 59 kaligrafií, které kurátoři doplnily o několik kaligrafií ze sbírek NG, „takže celkem je na 3. ročníku výstavy prezentováno 60 děl,“ upřesňuje Jana Ryndová. Po skončení výstavy z ní bude pražské Orientální sbírce věnováno do depozitáře 31 děl.

Spustit audio