Sonic Youth, Gurun Gurun, Jóhannssonova Dronová mše. Pavel Klusák surfuje experimentálními novinkami

7. duben 2022

Průlet novými nahrávkami na experimentálních scénách ústí v mile nesourodý komentovaný mix. Český kvartet Gurun Gurun vydal další album svého na prach dekonstruovaného popu Uzu Oto u peruánského labelu Buh Records. Příznivci divého muže zvukových umění Petra Válka jistě ocení Orange Album, rabiátskou variaci na elektropopové taneční album.

Album Uzu Oto

Korejská multiinstrumentalistka Park Jiha se zprvu profilovala na scéně world music, dnes už s tradičními korejskými nástroji víc experimentuje. Podobně evoluční přístup k tradici, tentokrát italské, má duo Silvia Tarozzi a Deborah Walker na připravovaném albu, které se v překladu jmenuje Písně války, práce a lásky. V ukázce zní i Drone Mass, posmrtně premiérované dílo Jóhanna Jóhannssona s vokálním souborem Theatre of Voices. Rozhovor abstraktními jazyky beze slov vedou skrze syntezátory Jan Jelinek a Franz Bretschneider v duu Muster, které vydává debutové album Beispiel: koncept, vtip, imaginace!

Pořad rámují nově vydané archivní nahrávky anglických „indietroniků“ Broadcast a klasiků postmoderního art rocku Sonic Youth.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související