Solveig Slettahjell v pomalém rytmu, Rigmor Gustafsson oslavuje Michela Legranda

29. duben 2006
Jazzová snídaně

Tentokrát představíme čerstvá alba dvou skandinávských zpěvaček, Rigmor Gustafssonové ze Švédska a Solveig Slettahjelové z Norska.

Začneme šarmantní a neodolatelnou Rigmor Gustafsson, od níž na vltavských vlnách už zazněla dvě předchozí alba, I Will Wait For You a Close To You. Interpretka se speciálním citem pro výběr repertoáru se po minulém albu, věnovaném černé americké zpěvačce Dionne Warwick a jejímu takřka dvornímu autorovi Burtu Bacharachovi, zaměřila tentokrát na filmové písně francouzského skladatele Michela Legranda, držitele tří Oscarů a pěti cen Grammy.

Michel Legrand, ročník 1932, se během uplynulého půlstoletí etabloval nejen jako autor filmové hudby, ale i jako dirigent a skladatel na poli hudby klasické. Jeho melodie, které časem takřka zlidověly, znějí ze stříbrného plátna ve francouzských i hollywoodských produkcích, povedlo se mu spolupracovat s osobnostmi jako Miles Davis, Edith Piaf, Sarah Vaughan, Aretha Franklin, Ray Charles nebo Barbra Streisand. Rigmor Gustafsson vybrala na své třetí album pro značku ACT čtrnáct z jeho filmových písní, včetně populárního jazzového standardu You Must Beleive In Spring, který zahájí dnešní výběr z alba On My Way To You.

V prvních pěti skladbách zpěvačku doprovázejí Jonas Östholm na klavír a varhany Hammond B3, Christian Spering na kontrabas a Johan Löfcrantz Ramsay na bicí a perkuse, od písně Love Makes The Changes je vystřídají Daniel Tilling s klavírem a Wurlitzerem, Thobias Gabrielsson s baskytarou Fender nebo Martin Höper s kontrabasem a Jonas Holgersson na bicí. Několikrát se ozve také akordeon Tina Derada, tenor či barytonsaxofon Magnuse Lindgrena a trombón Nilse Landgrena, který byl stejně u dvou předchozích alb Rigmor Gustafssonové producentem nahrávky.

Švédskou zpěvačku pak vystřídá mladší norská kolegyně Solveig Slettahjell a její Slow Motion Quintet na albu Pixiedust, vydaném taktéž zkraje roku 2006 na německém labelu ACT Music + Vision. Svou kariéru odstartovala po studiích na konzervatoři v Oslo začátkem 90. let. Nejdříve mixovala jazzové standardy s country a norským folklórem i písněmi autorů jako Prince nebo Tom Waits. Tím dosáhla význanmé pozice na domácí jazzové scéně a záhy se začala zajímat o experimentální vokální techniky, v nichž onomatopoeticky láme slova, slabiky a zvuky, natahuje je a zkracuje v souladu s interpretovaným materiálem.

Zcela originální přístup k jazzovým standardům vynesl na jaře 2005 Slettahjellové takzvanou Spellemannsprisen, norskou obdobu ceny Grammy za její druhé album Silver. Na CD Pixiedust, kterým debutovala na značce ACT, se zpěvačka zaměřuje na fenomén pomalosti a zpomalování, který nám dává možnost zřetelněji poznat pravé významy slov a zvuků.

Kapelu, adekvátně pojmenovanou Slow Motion Quintet, tvoří její generační souputníci, kteří se ve svých bohatých aktivitách neomezují žánrovými hranicemi - bubeník Per Oddvar Johansen, basista Mats Eilertsen, trumpetista Sjur Miljeteg, pracující také se smyčkami a klávesista Morten Qvenild, který vedle klavíru a hammondek používá jednoduché syntezátory. Slow Motion Quintet jako celek je na albu Pixiedust zodpovědný za aranžmá skladeb, jejichž autorem je Peder Kjellsby - vyjímkami jsou úvodní Hope Is The Thing With Feathers od dvojice Dickinson - Slettahjell, Faith, Trust and Pixiedust, kterou napsala sama zpěvačka, Have A Little Faith In Me amerického písničkáře Johna Hiatta a závěrčná disneyovská klasika When You Wish Upon A Star.

Playlist: (znělka) Softly as in a Morning Sunrise (Hammerstein / Romberg) 0.45 Donald Harrison: Free To Be (Impulse 1999, USA) Rigmor Gustafsson: On My Way To You 1. You Must Believe In Spring 4.08 2. Windmills Of Your Mind 4.24 3. Once Upon A Summertime 4.06 4. Where's The Love 3.15 5. On My Way To You 2.58 6. Love Makes The Changes 4.39 7. The Way He Makes Me Feel 2.47 8. I Was Born In Love With You 4.26 Hudba: Michel Legrand, Michel Legrand a Eddie Barclay (3) Texty: Alan Bergman a Marylin Bergman, Johnny Mercer (3), Bobby Weinstein (4) Zpívá Rigmor Gustafsson, hrají: (1-5) Jonas Östholm - grand piano, Hammond B3, Christian Spering - kontrabas, Johan Löfcrantz Ramsay - bicí a perkuse. (6-8) Daniel Tilling - grand piano, Wurlitzer, Thobias Gabrielsson - Fender bass (6,8), Martin Höper - kontrabas (7), Jonas Holgersson - bicí. hosté: Tino Derado - akordeon, Magnus Lindgren - barytonsaxofon, Nils Landgren - trombón. (ACT Music + Vision 2006, Německo) Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet: Pixiedust 9. Hope Is The Thing With Feathers (Dickinson / Slettahjell) 3:11 10. Faith, Trust and Pixiedust (Solveig Slettahjell) 3:13 11. Have A Little Faith In Me (John Hiatt) 4:54 12. Milo (Peder Kjellsby) 4:55 13. Home (Peder Kjellsby) 2:43 14. Little Wonder (Peder Kjellsby) 3:44 15. Count The Days (Peder Kjellsby) 5:04 16. Starpillow (Peder Kjellsby) 5:10 17. Sleepy Pixie (Peder Kjellsby) 3:48 18. When You Wish Upon A Star (Harline / Washington) 3:34 Solveig Slettahjell - zpěv, Sjur Miljeteig - trubka a programování smyček, Morten Qvenild - piano, varhany Hammond, harmonika, Casio sk-1, Mats Eilertsen - baskytara, kontrabas, Per Oddvar Johansen - bicí, perkuse, Electron Sts-1, Casio sk-5. (ACT Music + Vision 2006, Německo) www.actmusic.com

autor: Miloš Latislav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.