Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet: Good Rain, Silver & Pixiedust

17. únor 2007
Jazzová snídaně

Jemně, jako za ranního úsvitu za vámi přichází Jazzová snídaně - tentokrát v pomalém pohybu, s norskou zpěvačkou Soveig Slettahjell a jejím Slow Motion kvintetem. Kapelu tvoří takříkajíc první liga norského jazzu třicátnické generace, čili kreativní hráči, vytížení i jinde. Na klavír hraje Morten Qvenild, na trumpetu Sjur Miljeteig, s kontrabasem je tu Mats Eilertsen a na bicí vaří Per Oddvar Johansen. Zpěvačkou a kapelnicí je Solveig Slettahjell, která svůj podmanivý projev tříbila mimo jiné studiem u starší kolegyně Sidsel Endresenové.

Deska s názvem Silver vznikla v roce 2004 jako druhý titul Slettahjellové pro norskou značku Curling Legs, a vyznačuje se minimálně dvěma specifiky ve srovnání s alby novějšími: kapela tu hraje čistě akusticky a převážně skladby ze standardního jazzového fondu, zpracované ovšem velmi tvůrčím způsobem.

Na dalším albu Pixiedust, které záhy po vydání u Curling Legs převzala do svého katalogu i německá značka ACT Music+Vision, už se členové Slow Motion Quinteta chopili i různých přídavných elektrických či elektronických hračiček a natočili převážně skladby svého kolegy, skladatele Pedera Kjellsbyho. Bubeník Per Oddvar Johansen ovládá taktéž procesory, Mats Eilertsen hraje na kontrabas i baskytaru, trumpetista Sjur Miljeteig pracuje také se smyčkami a klávesista Morten Qvenild vedle klavíru a hammondek používá i jednoduché syntezátory. Po slušném mezinárodním úspěchu alba Pixiedust se značka ACT odhodlala k radikálnějšímu kroku: Následující titul kapely s názvem Good Rain vydala souběžně s jeho edicí u norských Curling Legs na podzim 2006 a ještě přidala reedici desky Silver z roku 2004 - bohužel v ne tak půvabném výtvarném řešení, jakým se skví originály.

Na albu Good Rain se hudebníci Slow Motion kvinteta rozhodli vystačit si autorsky převážně sami. "Každý z nás ví, jak hrajeme, jak zacházíme s písněmi, takže jsme s vlastním materiálem mnohem svobodnější. Tak můžeme snáze zůstat věrni svému charakteru, a to je dobrý pocit," říká k tomu zpěvačka. Ona, trumpetista Miljeteig a klávesista Qvenild napsali většinu písní, jedna je znovu od Pedera Kjellsbyho a po jedné je tu ještě od V.O. Fossetta a Johnnyho Mercera. Experiment příjemně skloubený s náladou a melodií - tak lze charakterizovat album, natočené v dubnu a květnu 2006 v norském Oslo a švédském Kölvikenu, jehož největším potenciálním hitem je písnička We Were Indians.

Tak tedy dobrý déšť a příjemné probouzení:)

Playlist:

(znělka) Softly as in a Morning Sunrise (Hammerstein / Romberg) 0.45 Cd Donald HARRISON: Free To Be (Impulse 1999, USA)

00505660.gif

Cd SOLVEIG SLETTAHJELL SLOW MOTION QUINTET: Silver (Curling Legs 2004 / ACT 2006, Německo) 1. Take it with me - 04:35 (Tom Waits / Kathleen Brennan) 2. Second time around - 05:13 (Jimmy van Heusen / Sammy Cahn)

3. What is this thing called love - 05:38 (Cole Porter / Cole Porter) 4. Moon river - 01:56 (Henry Mancini / Johnny Mercer) 5. Time after time - 04:15 (Jule Styne / Sammy Cahn) 6. 12th of never - 02:28 (Harry Warren / Mack Gordon) 7. The more I see you - 03:43 (Harry Warren / Mack Gordon)

Cd SOLVEIG SLETTAHJELL SLOW MOTION QUINTET: Pixiedust (Curling Legs 2005 / ACT 2006, Německo) 8. Milo - 4.55 (Peder Kjellsby) 9. Don't Explain - 4.11 (Herzog Jr. / Holiday) 10. Sleepy Pixie - 3.48 (Peder Kjellsby)

Cd SOLVEIG SLETTAHJELL SLOW MOTION QUINTET: Good Rain (Curling Legs / ACT 2006, Německo) 11. Where do you run to - 05:27 (Solveig Slettahjell, Morten Qvenild) 12. Another Day - 05:21 (Morten Qvenild) 13. Colour lullabye - 02:18 (Solveig Slettahjell) 14. Flawless - 04:18 (Morten Qvenild)

15. We were indians - 04:25 (Sjur Miljeteig) 16. Do Lord - 01:59 (V.O. Fossett) 17. Good rain - 04:07 (Peder Kjellsby)

Hrají: Solveig Slettahjell, Sjur Miljeteig, Morten Qvenild, Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen.

www.curlinglegs.no www.actmusic.com

autor: Miloš Latislav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.