Sokoli

20. březen 2003

Letadlo drkotavě přistává v drsné islandské krajině. Dramaticky vycházející slunce předznamenává nový den. Hrdina filmu Sokoli se vrací po letech do země, kde má sice své kořeny, ale žádné srdce, které by na něj čekalo. Dnešní den bude možná jedním z jeho dní posledních.

Nový film z produkce islandské kinematografie nezapře místo svého vzniku. Na svérázném ostrově mezi Evropou a Amerikou se zrodil snímek, který si vystačí bez nákladných počítačových triků, akčních honiček, sentimentálního příběhu "velké" lásky a podobných lákadel. Přesto alespoň trochu přemýšlivého diváka strhne také tím, jak je snímek udělán. Islandská kinematografická kuchyně vládne kořením, které dává filmu tu jedinečnou a nezvyklou chuť.

Z filmu Sokoli

Hrdina Simon po léta žil v Americe a chce na svou minulost zapomenout. Proto také nikdy otevřeně neřekne, proč tam strávil tolik let ve vězení. Ani v Americe, ani zde ho nikdo nečeká, život pro něj ztratil smysl. Vrací se do místa, kde kdysi strávil prázdniny, aby zde spáchal sebevraždu. Jak už to u hrdinů-sebevrahů bývá, jeho plán se zhatí. Simon najde smysl, proč stojí za to žít, konečně má být komu užitečný. Potká o mnoho let mladší dívku Dúu, s níž si vytvoří velni důvěrný vztah. (Nečekejte však vír smyslných vášní po vzoru červené knihovny.) Události v městečku donutí oba přátele prchnout do Hamburku i se vzácným islandským sokolem, jehož pašování je velmi přísně trestáno. Prodej doma vypiplaného vzácného dravce může dvojici zajistit živobytí, Dúa se však svého posledního společníka z ostrova nechce vzdát.

Příběh stárnoucího rváče-cizince a nepochopené performerky-samotářky se odehrává v dramatické atmosféře islandské přírody s typickými pláněmi, zasněženými horami a ostrými útesy. S krajinou kontrastuje prostředí civilizovaného městečka. Režisér Fridrik Thor Fridriksson domácí prostředí působivě využil, ale především překvapil poetikou a viděním světa z nové perspektivy dané zřejmě svébytnou mentalitou ostrova i ostrovanů. Sledujeme očima cizince vzdálený ostrov, svérázný charakter lidí poznamenaných jednak euroamerickou civilizací, ale i starobylou, ještě mýtickou tradicí. Podobná dvojlomnost se promítá i v hudbě, která vypjaté momenty trefně umocňuje.

Sokoli jsou filmem o cestě za svobodou a uskutečněním sebe sama, o přátelství. Dúa se vysvobozuje z pout maloměsta a Simon z okovů samoty. Jenom jejich sokol se stále vrací do své klece.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.