SOČR uvádí světovou premiéru skladby Jana Ryanta Dřízala se sólistou Tomášem Jamníkem

7. květen 2018

S trojicí talentovaných českých hudebníků mladé generace se setkáte na abonentním koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu 7. května 2018 v Pražském Rudolfinu.

Dirigent Marek Šedivý spojí své síly s vítězem mezinárodní soutěže Pražského jara, violoncellistou Tomášem Jamníkem, a ve světové premiéře provedou skladbu „Narcissus“, kterou Jan Ryant Dřízal složil přímo na objednávku rozhlasových symfoniků. Na programu je dále hudba Paula Dukase a Bély Bartóka.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zveřejnil program příští sezóny. Šéfdirigentem a uměleckým ředitelem bude Alexander Liebreich

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zveřejnil program příští sezóny. Šéfdirigentem bude Alexander Liebreich

Stěžejní linkou příští sezóny rozhlasových symfoniků zůstává řada „R – Když klasika je vášní“. Zahrnuje dvanáct koncertů ve Dvořákově síni Rudolfina.

Jednatřicetiletý skladatel Jan Ryant Dřízal na sebe upozornil už skladbou Kuře melancholik, která v roce 2014 zvítězila v soutěži vypsané Českou filharmonií. Ke své nové skladbě s názvem „Narcissus“ uvádí. „Myslím si, že to není klasický koncert, ale spíš symfonický obraz. Ta hudba by měla být obrazotvorná, posluchačovi by měla nabízet určité barvy a proměny různých forem. Celé je to symbolické. Vychází to z legendy o Narcisovi z Ovidiových Proměn.“

Dirigentské taktovky se ujme budoucí hlavní hostující dirigent rozhlasových symfoniků Marek Šedivý. „Je to taková úžasně barevná partitura, s některými poměrně expononovanými částmi v sólovém celle. Ale myslím, že je to moc krásná hudba a poměrně i dost přístupná.“

03602254.jpeg

Sólistou dnešního večera bude přední český violoncellista Tomáš Jamník. „Pro mě to je velká událost. Jako sólista vždycky ocením, když skladba obsahuje dostatek prostoru, ale ne toho sólistického pro ego, ale spíše prostoru zvukového, kdy posluchač rád odliší sólový nástroj od těch orchestrálních, a to tahle skladba skvěle splňuje.“

Karita Mattila vzdala v Praze poctu Jiřímu Bělohlávkovi

Karita Mattila

Sólistkou koncertu PKF – Prague Philharmonia v pražském Rudolfinu byla 21. dubna 2018 hvězdná finská sopranistka Karita Mattila. Pod taktovkou britského dirigenta Paula McCreeshe zazpívala koncertní árii Ludwiga van Beethovena „Ah! Perfido“ a také píseň „Träume“ z cyklu „Pět písní na slova Mathildy Wesendonckové“ od Richarda Wagnera.

Druhá část programu bude patřit jednomu z pilířů orchestrálního repertoáru 20. století – lyrickému, dramatickému, myšlenkově hlubokému i efektnímu Koncertu pro orchestr, který napsal maďarský skladatel Béla Bartók během 2. světové války v americkém exilu. Podle dirigenta Marka Šedivého je tato skladba velmi náročná pro celý orchestr. „V té hudbě cítím ohromnou pozitivní energii, a to i přesto, že Bartók žil tehdy v mizerných podmínkách, živořil apod. Je tam cítit vitalita, hloubka. Úžasné také je, že si žádný hráč orchestru ani na chvilku neodpočine. Všichni se zapojí,“ říká dirigent Marek Šedivý, který dnes řídí Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Samotnému koncertu bude předcházet Setkání s dirigentem Markem Šedivým, violoncellistou Tomášem Jamníkem a skladatelem Janem Ryantem Dřízalem, kteří pohovoří o skladbách, které na koncertě zazní. Setkání se uskuteční v Západním salonku Rudolfina od 18:30. Provází Eva Hazdrová-Kopecká.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio