SOČR a Ion Marin pozvali posluchače do hudební Vídně

25. říjen 2021

4. symfonie Franze Schuberta, Adagio z Mahlerovy Desáté a Ravelova taneční báseň La Valse – tyto osobité obtisky metropole na Dunaji zvolil dirigent Ion Marin pro svůj koncert s rozhlasovými symfoniky.

Rakouská metropole byla domovem raného romantika Franze Schuberta, autora „Tragické“ Čtvrté symfonie z roku 1816, kdy bylo skladateli devatenáct. Premiéry se ovšem dočkala až dvě desetiletí po Schubertově smrti.

Čtěte také

Vídeň byla zároveň osudovým městem rodáka z Českomoravské vrchoviny Gustava Mahlera. Jeho poslední dokončená skladba, Adagio ze zamýšlené Desáté symfonie, by mohla symbolicky uzavírat romantickou éru, zároveň svou smělostí míří do daleké budoucnosti. Je v ní obsaženo mnohé – posmutnělá nekonečná hloubka, dlouhá zamyšlení i příkré kontrasty, kouzelná instrumentace i ostré zvukové šlehy, ironické škleby i závažnost. Jde o skutečný epilog gigantického, přelomového, jedinečného odkazu.

Večer uzavře zvukově subtilní, současně bombastická taneční báseň La Valse, kterou vzdal Francouz Maurice Ravel poctu vídeňskému valčíku (byť místy poněkud ironickou). Kompozice z roku 1920 znázorňuje velký taneční sál osvětlený lustry na císařském dvoře. Vznikla z podnětu Sergeje Ďagileva, impresária Ruského baletu, který ji sice nakonec nepřijal, protože podle něj nebyla baletem, ovšem báječně se ujala v koncertním provozu.

Ion Marin

Rakouský umělec narozený v Rumunsku Ion Marin patří k několika málo současným dirigentům, jimž se podařilo dobýt absolutní vrchol jak v oblasti operní, tak symfonické hudby. Pravidelný host Metropolitní opery v New Yorku, italské La Scaly či Bavorské státní opery zároveň pravidelně koncertuje s předními evropskými tělesy. Studoval skladbu, klavír a dirigování na Akademii George Enesca a na Univerzitě Mozarteum v Salcburku.

Ion Marin with St. Petersburg Philharmonia

V roce 1986 uprchl z rumunského diktátorského režimu a začal nový život ve Vídni, kde získal rezidenturu jako dirigent ve Vídeňské státní opeře v období, kdy ji řídil Claudio Abbado. Ve Vídni se mu rovněž dostalo odborného vedení od Herberta von Karajana a Carlose Kleibera.

PROGRAM

Franz Schubert
Symfonie č. 4 c moll Tragická
Gustav Mahler
Adagio ze Symfonie č. 10
Maurice Ravel
La Valse

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Ion Marin –
dirigent

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu