Sochařka Ellen Jilemnická a další v Galerii Klatovy / Klenová

13. červenec 2012

Dojdete-li při svém prázdninovém putování šumavským podhůřím na hrad a zámek Klenová u Janovic nad Úhlavou, můžete se pokochat nejen nádhernými výhledy na okolní krajinu z hradní věže, ale také výtvarným uměním, jež tu představuje Galerie Klatovy / Klenová.

V areálu hradu Klenová probíhá až do konce října dvacátý jubilejní ročník keramické plastiky, představující práce čtyř desítek domácích a zahraničních sochařů.

V zámeckých sálech, ale i v hradním areálu se můžete setkat s objekty a instalacemi ve Vídni žijící rakouské umělkyně Ony B., která svou výstavu nazvala případně „Skandál na zámku“.

A konečně v objektu klenovské Sýpky se na výstavě nazvané „Nablízko a nadostřel 2“ už druhým rokem setkávají tři kolekce výtvarných děl. Svá díla tu vedle sebe vystavují plzeňští autoři – keramička Naďa Potůčková a malíř Jiří Rataj a také čtyři finští umělci, kteří svou expozici v prostředním podlaží sýpky nazvali „Krajina mysli“.

Celé jedno patro pak zaplnily pískovcové a terakotové plastiky a kresby pražské sochařky Ellen Jilemnické, patřící ke generaci, která vstupovala na českou výtvarnou scénu počátkem sedmdesátých let. Co na výstavu do Sýpky v Klenové přivezla, se jí zeptal redaktor Karel Oujezdský.

Výstava „Nablízko a nadostřel 2“, na níž Ellen Jilemnická vystavuje společně se dvěma plzeňskými a čtyřmi finskými umělci, potrvá v Sýpce Klenová již jen do neděle 29. července.

Výstava „Ona B. / Skandál na zámku“ je na Zámku Klenová otevřena do 26. srpna a jubilejní 20. Letní keramická plastika je v areálu hradu Klenová k vidění až do konce října.

A pokud zabrousíte do nedalekých Klatov, nenechte si v Galerii U Bílého jednorožce ujít výstavu nových obrazů pražské malířky Ivany Lomové, známé svými realistickými až hyperrealisticky malovanými cykly s tématy krajin, interiérů a figurálních kompozic.

Spustit audio