Sochař a světoobčan. Nová výstava Ivana Meštroviće si klade za cíl obnovit zájem o sochařské médium

22. listopad 2022

Jeho tvorba byla ukotvena v antické a středomořské tradici, ale byla ovlivněna i vídeňskou secesí, symbolismem, nebo impresionismem. Řeč je o chorvatském sochaři Ivanu Meštrovičovi. Měl vztah i k českému prostředí – přátelil se s rodinou Masaryků i s českým sochařem Bohumilem Kafkou. Ne nadarmo dostala jeho výstava, kterou 24. listopadu otevře Galerie hlavního města Prahy v hlavní budově Městské knihovny v Praze, název Ivan Meštrović: Sochař a světoobčan.

„Ivan Meštrović měl velmi strmou kariérní dráhu, protože území bývalé Jugoslávie je obsypáno jeho pracemi – jak Bosně a Hercegovině, tak Záhřebu, tak Bělehradě, Dubrovníku i v jiných městech. A my jej chápeme vlastně jako příklad takové figury, která byla neustále v pohybu,“ říká spolukurátorka výstavy Sandra Baborovská.

Výstava bude pojata jako mapa Evropy, v rámci níž Meštrović vystavoval a tvořil (Praha, Vídeň, Paříž, Cannes, Londýn, Ženeva, Bern, Řím, Benátky, Záhřeb, Bělehrad, Split, Cavtat, Dubrovník, Knin, Bukurešť, Krakov, Varšava). Kromě Evropy pracoval Meštrović i ve Spojených státech amerických (v New Yorku, Buffalu, Detroitu, Rochesteru, Chicagu, St. Louis, Bostonu a Clevelandu). U jednotlivých děl jsou většinou kromě datace uvedena právě i místa vzniku.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související