Sny, situace a hry malíře a grafika Josky Skalníka

11. březen 2013

Malíř a grafik Joska Skalník, v roce 1970 spoluzakladatel nezávislé kulturní organizace Jazzová sekce, oslaví za několik dní své pětašedesáté narozeniny.

Připomíná si je i výstavou svých obrazů, koláží a grafik z posledních let, kterou pod tradičním názvem „Sny / situace / hry“ otevřela Galerie Smečky, ležící jen několik kroků od pražského divadla Činoherní klub, ve kterém Joska Skalník působí jako kmenový výtvarník už od roku 1977.

O úvodní slovo se postaral geolog Václav Cílek, který na vernisáži řekl: „Myslím si, že Joska Skalník při některé ze svých četných operací spatřil druhý břeh smrti, že se odjinud díval směrem k našemu světu. Jeho obrazy jsou vedlejší produkt meditace, která je zajímavější než sám obraz. Většina malířů ve svých dílech propracovává nějaké téma a soustřeďuje se na nějaký význam, ale Joska se ho zbavuje. Význam je kotva, je balvan a tíže, ale tady se přeci jedná o vyvázání a oproštění. Zbavit se toho všeho a být volný jako pták!“ Výstavu Skalníkových obrazů, koláží a grafických listů můžete navštívit v Galerii Smečky v ulici Ve Smečkách 24 v Praze 1 do 13. dubna. Otevřeno je od úterý do soboty od 11 do 18:30 hodin.

Spustit audio