Snová Julietta a monumentální Pád Arkuna: dva nové záznamy z Národního divadla v Praze

5. říjen 2016

Český rozhlas Vltava nabídne v premiéře dva nové záznamy představení z Národního divadla v Praze. Vrcholné dílo Bohuslava Martinů Julietta a poslední operu Zdeňka Fibicha Pád Arkuna.

Vysíláme 15. a 22. října ve 20:00.

Julietta Bohuslava Martinů byla uvedena v uplynulé sezóně a nabídneme záznam představení z března tohoto roku. Titulní roli fantazijní a snové opery ztvárnila sopranistka Alžběta Poláčková, hlavní mužskou roli Michela tenorista Peter Berger. V menších rolích pak můžeme slyšet více jak desítku pěvců ansámblu Národního divadla v Praze, celé v hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka.

Podívejte se na dokument z přípravy inscenace:

Český rozhlas tuto operu už na jaře dal k dispozici také do mezinárodní sítě EBU a teď ji nabízí i našim posluchačům v sobotu 15. října. Opera měla v Národním divadle památnou premiéru pod taktovkou Václava Talicha v roce 1938, a také další nastudování Jaroslava Krombholce v 60. letech dalo vzniknout dodnes nepřekonané nahrávce. K zatím poslednímu domácímu nastudování se připojil i Český rozhlas.

Čtěte také

Pád Arkuna na zatím jediné rozhlasové nahrávce
O týden později, v sobotu 22. října, uvedeme poslední operu Zdeňka Fibicha Pád Arkuna. Ta byla v pražském Národním divadle uvedena u příležitosti Roku české hudby 2014. V hlavní roli Helgy se představí sopranistka Dana Burešová, jako Dargun barytonista David Szendiuch, jako Radana sopranistka Eva Urbanová. Hudebního nastudování se ujal významný wagnerovský dirigent a pravidelný host pražského Národního divadla John Fiore.

03224815.jpeg

Tato opera při premiéře neměla štěstí, nejen proto, že se konala až po skladatelově náhlé smrti v roce 1900. Kritika ji nepřijala, ani námět o pádu posledního slovanského sídla na Rujaně na pobřeží Baltského moře, ani psychologickou stránku děje a jeho pozdně romantické zhudebnění. Po více jak sto letech tedy splácíme Fibichovi dluh a nabízíme tuto operu v rozhlasové premiéře a na zatím jediné existující nahrávce.

Oba tituly nabízejí pohled na scénu Národního divadla v posledních letech a patří k těm dramaturgicky mimořádným. Imaginativní svět opery Bohuslava Martinů a také velkooperní a zároveň intimní svět Fibichův jsou příslibem velmi nevšedního posluchačského zážitku.

Spustit audio