Sněhurka pro pubescentky

4. duben 2006

V pražském Divadle Minor měla koncem února premiéru inscenace Sněhurka v režii Davida Drábka. Kdo ale očekává, že půjde o mnohokrát zpracovaný pohádkový příběh, dočká se velkého překvapení. Ze Sněhurky i zlé Královny jsou matky dospívajících dcer a inscenace rozvíjí právě osudy nové generace. Sami tvůrci dílo označují jako "muzikál pro mírně bláznivou rodinu".

Autorem scénáře je kmenový režisér Divadla Minor David Drábek, dramatik mnohokrát oceněný za původní hru nadací Alfréda Radoka. S příběhem Sněhurky se Drábek vyrovnal opravdu netradičně. Zachoval sice původní linii, ve které Sněhurka odchází mezi trpaslíky a z nástrah královny ji vysvobodí krásný princ, ale v jeho pojetí není Sněhurka junior žádnou křehkou bytůstkou, ale pořádně rozjívenou puberťačkou, která odmlouvá Sněhurce Matce a společně s mladou Popelkou a Šípkovou Růženkou vzdychá po Harrym Potterovi.

Také trpaslíci nejsou trpaslíky, jak si je obvykle představujeme. Nejsou malí a není jich sedm; jsou to příslušníci jakési podivné komunity á la hippies, která si spokojeně žije na mořském pobřeží, živí se makrobiotickou stravou a celé dny tančí na hity DJ Pelikána. Nedílnou a snad až příliš dominantní součástí inscenace je totiž hudba 80. let. Písničky, na kterých vyrůstala generace Sněhurek Matek (potažmo dnešních rodičů, kteří své ratolesti do divadla doprovázejí), nejsou neznámé ani "Sněhurkám" současným. Leckdy dost otřesné kousky pop-music zahraniční provenience pro inscenaci velmi zručně smíchal Jan Matásek a znějí buď v originále, nebo je sami herci v původním jazyce přezpívávají.

Z představení Sněhurka

Kromě této rozjívenosti a návratu do éry syntetizátorů Sněhurka nabízí i vážnější motivy - nechybí tu Zrcadlo, tentokrát v podobě počítače, a jeho pomocník zlý skřet Gůgl; Zrcadlo je jakýmsi "velkým bratrem", který o všech shromažďuje informace a neváhá je zneužít i proti své zaměstnavatelce, zlé Královně Matce. Také všechny hrdinky klasických pohádek jsou u Drábka opuštěnými matkami samoživitelkami, protože se jejich krásní princové vydali zachraňovat nové a mladší ženy v nesnázích.

Nová inscenace Divadla Minor, kde hraje takřka celý ansámbl a ještě řada hostí, nabízí divákům pestrou podívanou pro celou rodinu (s důrazem na pubertální slečny) postavenou na vtipném textu, solidních hereckých výkonech a řadě efektních tanečních čísel, dá se tedy doporučit všem, kteří snesou takřka dvouhodinový, opravdu tristní hudební návrat do let osmdesátých.

autor: Rudo Leška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.