Snadněji se krade, když omezíte soudy a nezávislá média, říká Anne Applebaumová o střední Evropě

22. listopad 2021

Od pondělí si můžete poslechnout Radioknihu Anne Applebaumové Soumrak demokracie. Připomeňte si rozhovor, který poskytla Českému rozhlasu Plus začátkem září.

Omezování nezávislosti justice, svobody médií i obecně demokracie a právního státu ve střední Evropě popisuje ve své knize Soumrak demokracie. Svůdná přitažlivost autoritářství americká novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová. Političtí lídři zemí, které se v roce 1989 zbavily komunistické diktatury a později vstoupily do EU a NATO, navíc opět tíhnou k nedemokratickým velmocem, jako je Rusko a Čína, upozorňuje v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Plus. 

„Prahnou po moci, nechtějí prohrát volby a někdy také proto, že jsou chamtiví. Když zlikvidujete nezávislá média a kontrolujete státní správu a soudy, tak je pak mnohem jednodušší krást,“ vysvětluje novinářka, která je držitelkou prestižní Pulitzerovy ceny. 

Čtěte také

V Maďarsku se vládní strana premiéra Viktora Orbána obohacuje z evropských fondů i dalšími cestami. Zatímco v Polsku, kde Applebaumová žije, podle ní panuje nepotismus, kdy místa ve státních firmách a organizacích získávají nekvalifikovaní příbuzní politiků.

„To je pro některé lidi velmi lákavé a mnohem důležitější než patriotismus nebo národní zájmy. Důležitější také než demokracie nebo jakékoli jiné ideje,“ poznamenává.

Poláky i Čechy spojuje apatie

Applebaumové připomíná, že i na Západě existují strany a politici, kteří by dělali to samé, pokud by se dostali k moci: „Když posloucháte, jak mluví Matteo Salvini v Itálii, Marine Le Penová ve Francii nebo Donald Trump a trumpovští republikáni ve Spojených státech, není to nic, co by se nějak výrazně lišilo.“

Čtěte také

Útok na demokracii byl úspěšný ve více zemích světa, například ve Venezuele pod vedením socialisty Huga Cháveze. Jeho rétorika spočívá v tom, že on a jeho strana stojí proti elitám a cizincům, a to je podle novinářky velmi podobné pojmům, která využívá Viktor Orbán.

Applebaumová se obává toho, že Polsku bude pozastaveno členství v Evropské unii, protože tamní soudní systém je zpolitizovaný. „Velká většina Poláků chce nadále zůstat členem, ale podle mě si neuvědomují, jak blízko jsou tomu být z Unie vyhozeni,“ podotýká.

Velká většina Poláků chce nadále zůstat členem Unie, ale podle mě si neuvědomují, jak blízko jsou tomu být z EU vyhozeni.
Anne Applebaumová

Poláky i Čechy spojuje neochota zapojovat se do politiky, většina se neangažuje a je apatická, míní: „Politické strany považují za něco odporného. Možná je mají spojené ještě s komunistickou stranou, a nechtějí proto s nimi mít nic společného. A z toho důvodu se jim nedaří dostat tuto vládu od moci.“

Podle průzkumů by nyní vládní strany v Polsku ve volbách prohrály, v zemi se ale diskutuje o tom, zda volby vůbec budou demokratické a zda vládní strana připustí možnost, že by v nich prohrála, dodává novinářka.

Naděje existuje

Zatímco v Polsku se ale parlamentní volby mají konat až v roce 2023, v Maďarsku budou už za rok. Tamní opozice prý konečně pochopila, že se musí proti Orbánovi sjednotit, novinářka se ale obává, že maďarský premiér bude hledat způsoby, jak podvádět.

Čtěte také

„Už to dělal v minulosti, když například svážel voliče ze zahraničí a docházelo k podivným věcem během volebního dne. Mám tak obavu, že i kdyby opozice vyhrála, nemusí jí být umožněno vyhrát,“ zamýšlí se Applebaumová.

Kvůli tomu všemu už začínají v západní Evropě sílit hlasy, že bylo chybou do Unie přijmout postkomunistické země – a pokud by odešly, nebylo by to na škodu.

Applebaumová přesto věří, že se situace může zlepšit. Evropská unie například může tlačit na Polsko tím, že mu neposkytne peníze určené na obnovu ekonomiky po koronavirové krizi, dokud se nevyřeší spor o nezávislost justice.

Vždycky je šance na změnu. Nic jako předurčenost neexistuje. Neexistuje žádný železný zákon, že demokracie musí zahynout.
Anne Applebaumová

„Vždycky je šance na změnu. Lidé se probudí a uvědomí si, co je za problém a že je potřeba s ním něco udělat, než bude pozdě. Nic jako předurčenost neexistuje. Neexistuje žádný železný zákon, že demokracie musí zahynout. Budoucnost každé země tvoříme my všichni každý den. A já věřím, že zdejší lidé se probudí včas,“ uzavírá.

Anne Applebaumová

Anne Applebaumová

Americká novinářka a spisovatelka. Věnuje se problematice sovětského Ruska a východní Evropy.
V roce 2004 získala Pulitzerovu cenu za knihu Gulag: A History, o osm let později získala National Book Award za knihu Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe, 1945-1956.

Co přináší zapojení velkých podnikatelů do vysoké politiky a kde všude se s ním potýkají? Poslechněte si záznam celého rozhovoru v Interview Plus.

Spustit audio

Související