Smrt v ráji

9. květen 2002

"Málokdo ví, že spisovatel Stefan Zweig spáchal sebevraždu v Brazílii," řekl brazilský režisér Sylvio Back, který nedávno film Smrt v ráji o Zweigově sebevraždě natočil. Film se soustřeďuje na Zweigovy poslední dny v tropické Brazílii. Není to thriller v běžném smyslu slova ani detektivní příběh, mnohem spíš fantasmagorie smíchaná s magií.

Zweig se poprvé setkal s Brazílií v roce 1936, kdy jel na kongres PEN-klubu do Argentiny. V Brazílii byl přijat na nejvyšší úrovni a příliš se mu odtud nechtělo. Zatímco tady byl nejčtenějším autorem, v Německu už nacisté začali pálit jeho knihy. Po návratu Zweig prodal svůj dům v rakouském Salzburgu a vydal se žít jinam - nejprve do Londýna a potom do New Yorku.

Logo

Jeho láskou však zůstala Brazílie. Vypravil se tam znovu a v roce 1940 napsal vyznání lásky k této zemi: "Brazílie - země budoucnosti". Nebyl to průvodce ani sociologická studie, nýbrž literární utopie, zabývající se barvami a vůněmi země. Kritika ji přijala zdrženlivě. Brazilští novináři nebyli zvědaví na "srdečnost lidu", ale chtěli číst, co napsal cizinec o modernosti a mrakodrapech Ria. Mezi lidmi však měla kniha úspěch, prodalo se jí na sto tisíc výtisků.

Bohužel vyšla v nesprávné době. Stala se propagandou režimu, jenž - na druhé straně oceánu - byl ideologicky příbuzný nacistům: diktatury Getulia Vargase. Říkalo se, že Zweig s Vargasem dokonce vyjednával přijetí židovských uprchlíků z Evropy. Snad prý dokonce věřil, že právě zde, v této obrovské zemi, by mohli Židé nalézt svůj nový domov. Nabídku napsat Vargasovu biografii však Zweig odmítl. Později prý byl ochoten napsat sérii biografií o slavných Brazilcích - výměnou za udělení víz pro své židovské přátele. "Zweig, zdá se, podobně jako mnoho umělců a spisovatelů před ním, se stal užitečným idiotem machiavelistického hráče" - napsal o něm jeden z kritiků.

Logo

Zweig po napsání své knihy o Brazílii v zemi zůstal. Ale z nejlepšího hotelu v Riu se odstěhoval do hor, do Petrópolisu. Snad film režiséra Backa odpoví na otázku, proč se Stefan Zweig rozhodl ukončit svůj život právě zde. Proč právě zde, v nepříliš útulném hotelu, si tento šedesátiletý slavný spisovatel se svou o sedmadvacet let mladší ženou a sekretářkou Lottou lehli do postele a spolykali příliš velkou dávku veronalu.

autor: Bořek Homola
Spustit audio