Smíchovská Ženitba

22. listopad 2003

První premiérou smíchovského Švandova divadla v nové sezoně byla Gogolova Ženitba. V režii hostujícího Janusze Klimszi interpretovaná jako fraška s výrazně karikovanými postavami...

Zpočátku, kdy vládní rada Podkolatov unaven nekonečným zvažováním sňatku usíná jako asketický jogín vzepjat mezi dvěma židlemi, se zdá, že přeexponování charakterů a situací rozkmitá nejen bránice, ale také představivost diváků. Postupně se však spolu s propady v tempu a rytmu inscenace vyjevuje, že expresivní a k parabolické zkratce orientované herectví lehce svádí k šaržím. A jeho nástrah se nedokáží všichni vystříhat tak dobře jako Kamil Halbich, který díky smyslu pro nuance vytvořil ze svého váhavého vládního rady mnohoznačnou a až kafkovsky křehkou figuru. Naštěstí ale není sám, kdo dokázal zvláčnit ostré kontury "typického" jemným gogolovským smyslem po "zvláštní" a aktuální. Živě a "tržně" kupříkladu vyznívá dohazovačka Apoleny Veldové. Přitažlivost virtuálních světů v marasmu reality demonstruje klackovitá služka Duňaša Kláry Pollertové-Trojanové. A což teprve další nápadníci nevěsty Agáty. Takový námořní poručík Žvanilkin Tomáše Pavelky by se svým průrazným myšlením jistě obstál i v některé ze dvou komor našeho parlamentu.

Kamil Halbich v inscenaci Gogolovy Ženitby
autor: Vítězslava Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.