Smetanova Litomyšl; Zakázané uvolnění; koncert Jeffa Becka

6. červen 2014

Smetanovu Litomyšl zahájí 13. června České operní gala s Evou Urbanovou. Mladá fronta Dnes vydala k festivalu zvláštní přílohu. Letošní ročník bude delší, větší a bohatší než ten předešlý. Důvodem pro to jsou podle ředitele Jana Pikny výročí: Bedřich Smetana se narodil před 190 lety, festival vznikl před 65 lety a před 40 lety byl obnoven po přestávce. V příloze najdeme rozhovor se Štefanem Margitou, články o přenosu závěrečného koncertu s Radkem Baborákem nebo o Smetanově výtvarné Litomyšli. Kompletní program festivalu je otištěn na dvoustraně přílohy a potrvá více než tři týdny.

Hřebejkova fraška o unesené nevěstě je chytřejší, než se zdá. Tak uvozuje svou recenzi filmu Zakázané uvolnění v Hospodářských novinách Jan Foll. Snímek vznikl podle divadelní hry Petra Kolečka uváděné v pražském Rubínu.

Věra Míšková k tomu v Právu dodává, že film postrádá text dostatečně silný na to, aby se mohl rozpřáhnout mimo stísněné prostředí klubové scény. Autoři potřebovali natáhnout divadelní hodinovku na metráž celovečerního filmu, a tak připsali do původního textu mužské postavy a vyvedli děj z hospody na svatební rej a na silnici. Tím ho ale nevyvedli z divadelní stylizace ani z mělčiny. Od Míškové dostal film 50%.

Také Alena Alma Prokopová v Lidových novinách upozorňuje, že převod z jeviště na plátno nebyl nejlepší nápad. Zakázané uvolnění se změnilo v polovičatý hybrid, v němž všechny snahy o filmařské zcivilnění jen zdůrazňují jevištní základ vyprávění.

Tomáš S. Polívka se v Lidových novinách vrací k vyprodanému středečnímu koncertu Jeffa Becka na terase Jízdárny Pražského hradu. Anglický kytarista vytěžil maximum z kontrastu dravých, řízných momentů a útěšných balad.

Básník Jaromír Typlt napsal monografii sochaře Ladislava Zívra. Autor knihy společně s redaktorem Jiřím Peňásem přibližují v rozhovoru dílo tohoto „možná nejvýznamnějšího českého sochaře druhé poloviny minulého století“.

Jaroslav Špulák v Právu informuje o koncertu americké zpěvačky Tori Amos. Do pražského Kongresového centra přijede zazpívat 11. června. Hospodářské noviny dnes v rubrice Kultura plus připomínají včerejší dvacetileté výročí Divadla Archa. Zakladatel Ondřej Hrab vzpomíná na začátky scény v komentovaném rozhovoru.

autor: Martin Luhan
Spustit audio